Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  (Video) Liceenii de la „Spiru Haret” ne-au invitat „DI la'NtuneriК la LuninЫ”

(Video) Liceenii de la „Spiru Haret” ne-au invitat „DI la'NtuneriК la LuninЫ” imprimare

23.03.2017  

„DI la'NtuneriК la LuninЫ” sau „Cu zâmbet ne despărțim de trecutul” asta au pus în scenă liceenii de la „Spiru Haret” împreună cu actorul și regizorul Andrei Sochircă. Scopul este de a arăta condiția omului de creație într-un regim totalitar, de asemenea e o trezirea a conștiinței naționale, a demnități umane și o eliberare de regimul dictatorial.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

După lungi pregătiri liceenii de la „Spiru Haret” împreună cu regizorul și actorul Andrei Sochircă au reușit să pună în scenă frânturi din epoca stalinistă.

sdfghjkl

„Sper că am intrat în esența materialului respectiv, deoarece este bazat pe literatura scriitorilor din Transnistria,  a anilor '30 și e un limbaj specific acelei perioade. Însă tema e actuală, e despre condiția omului de creație într-un regim totalitar”, a precizat Andrei Sochircă, regizor.

rtyui

Prezent la eveniment, poetul Emilian Galaicu – Păun consideră a acest spectacol se adresează direct conștiinței naționale.

„Acest spectacol l-aș promova prin toată Moldova, de la nord la sud, de la est la vest, și prin România, deoarece proletcutismul a existat feroce și acolo. Și marii scriitori, în anii '40 au scris lucruri absolut descalificante”, a precizat Emilian Galaicu – Păun, scriitor.

sdrftgyui

Cei prezenți au asistat la o lecție de epocă stalinistă în ritmurile unui „rock proletar” susținut de trupa „Plumbum” . Rolurile pe care le-au avut liceeni de la „Spiru Haret” au fost pe măsura perioadei dictatoriale.

dergtyhuiko

„Nu a fost foarte greu să interpretez acest rol, mai ales că trăim într-un spațiu geografic destul de apropiat celuia din piesa pusă în scenă, la nivel de limbaj am avut unele dificultăți”, a spus Dragoș Andone, actor amator.

ertyui

„E deficil să interpretez rolul unui chinez, însă a fost o experiență foarte plăcută”, a spus Sebastian Cașu, actor amator.

sdefrtgy

„A fost destul de greu să interpretez mai multe roluri, deoarece e perioada când au trăit părinții noștri. Nu-i specific perioadei, omului pe care eu îl văd în fiecare zi”, spus Andreea Procopan, actriță amatoare.

dfetgyhui

Cei prezenți au fost impresionați de măiestria actoricească a liceenilor de la „Spiru Haret”.

sdrty7u

„A fost un spectacol extraordinar jucat de amatori. Mi-a plăcut că au fost îmbinate îmbinat toate elementele artei: muzică, mișcare, mai ales, muzica mi-a plăcut că a fost completată de poezii”, a spus Valeria Stăvilă, invitată.

dfghj

„O parte din ceea ce s-a redat e legat de trecutul părinților noștri”, a spus Viorica Pavlov, invitată.

fgh

Spectacolul „DI la'NtuneriК la LuninЫ” pus în scenă de liceenii de la „Spiru Haret” regizat de actorul Andrei Sochircă e o trezire a conștiinței naționale, a demnități umane și o eliberare regimului totalitar prin râs și plâns, tragic și comic, incredibil însă adevărat.

fvghj

Autor: Cristina Zeamă

Video: Alexei Gurduza

„De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină” „De la întuneric la lumină”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.