Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  (Video) 17 creatoare de ii și-au arătat MăiestrIA

(Video) 17 creatoare de ii și-au arătat MăiestrIA imprimare

13.04.2017  

Art-salon molDeco și Asociația Klumea au lansat pe 12 aprilie o expoziție inedită – MăiestrIA. Este o expoziție-concurs pentru autoarele de ii din Republica Moldova, având drept scop reînvierea tradiției de a coase manual cu folos și semnificație, precum și reorientarea spre costumul popular autentic.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Expoziția MăiestrIA, care a fost lansată pe 12 aprilie, cuprinde ii, cămăși bărbătești și pentru copii, realizate totalmente manual după modele autentice românești. Este primul concurs național de acest gen.

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

Maiestria 2017

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

„Este o bucurie pentru noi, pentru că se realizează această idee. Ne dorim foarte mult să molipsim pe multă lume să înceapă a coase conștient, cu simbolurile bine știute, cu studiul iilor vechi. Anume iile vechi sunt etalonul estetismului și etalonul frumuseței, de la ele învățăm și pe ele vrem să le ducem mai departe”, povestește Stela Moldovanu, organizatoare. 

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

În urma unei preselecții riguroase în care au concurat peste 50 de lucrări create în ultimii ani, în expoziția MăiestrIA au intrat 17 autoare originare din Chișinău, Bălți, Fălești și Strășeni. Olesea Banariuc de profesie este psiholog, a coase ii era doar o pasiune. Timpul a trecut, iar pasiunea s-a transformat în job.

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

„Dorința mare ce a face o ie era încă din adolescență, având acasă o ie veche pentru copii. Eu fiind adolescentă îmi doream să fac una mare, cresusem din acea mică, dar nu știam cum se face. Dorința a mocnit până a venit posibilitatea de-a învăța. Am învățat la șezători, de la alte meșterițe și în felul acestea am îndrăznit și eu să fac ii”, zice Olesea Banariuc, participantă.

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

Concursul a fost jurizat de cinci profesioniști, care au desemnat primele trei locuri: Varvara Buzilă - dr. conf. universitar, secretar științific  la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, Maria Cristea - meșter popular, Valentina Vidrașcu - designer vestimentar, Victoria Sclifos - lector universitar, catedra Arte decorative aplicate, ATMAP și Vasile Botnaru - jurnalist, directorul biroului Chișinău Radio Europa Liberă.

Câștigătoarele nu le vom afla acum, ci în ultima zi a expoziției.

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

„Genul acesta de artă, că asta-i o artă, nu-i meserie sau îndeletnicire, este modul ideal de a transpune intuiția în tehnică. Aici contează foarte mult acuratețea, tehnica. Este un cosmos foarte bine stabilit și dificultatea mea este că în aparență spațiul este foarte mic, dar eu încerc să văd cât de consecvent este meșterul”, spune Vasile Botnaru, jurat, jurnalist, directorul biroului Chișinău Radio Europa Liberă.

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual

Expoziția - concurs MăiestrIA va fi deschisă până pe data de 29 aprilie 2017. Adresa salonului molDeco - bulevardul Moscova 14/1.

Reporter: Xenia CHIRILOV
Video: Alexei GURDUZA

MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual MăiestrIA – prima expoziție-concurs de ie brodată manual
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.