Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  (Video) Conferința „Canonul generațiilor” dedicată „Zilei Literaturii Române” la „L.T. „Spiru Haret”

(Video) Conferința „Canonul generațiilor” dedicată „Zilei Literaturii Române” la „L.T. „Spiru Haret” imprimare

18.05.2017  

Perioada 16-19 mai 2017 este dedicată „Zilelor Literaturii Române”, marcate prin conferinţe, lecturi publice, sesiuni de autografe şi dezbateri, organizate de Uniunea Editorilor din Republica Moldova și Editura Cartier. La 17 mai Liceul Teoretic „Spiru Haret” a găzduit conferința „Canonul generațiilor. Ce rămâne și cum alegem” de Dan Coman, Em. Galaicu-Păun, Radu Vancu - autori ai antologiilor „Cartier de colecție” - B. Fundoianu, Ilarie Voronca și Alexandru Mușina.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Conferința „Canonul generațiilor” a adunat scriitori contemporani de valoare care le-au vorbit elevilor și profesorilor din ipostaza de cititori.

rgthhj

„Ceea ce vrem noi să facem este ca scriitorii canonici să fie selectați de scriitorii tineri, activi, să fie scos în evidență și scriitorul canonic și scriitorul contemporan”, a precizat Gheorghe Erizanu, director Editura „Cartier”.

rty

Prezenți la conferință, Radu Vancu și Em. Galaicu-Păun au antalogat poeți valoroși pentru a elucida relația dintre valorile literare ale trecutului și cele ale prezentului. Scriitorii au reușit să-i convingă pe cei prezenți că poezia este o formă de viață vie, plăcută.

hty

„M-a interesat, în primul rând, faptul că sunt poeți vii, seducători care pot să arate tinerilor cititori că poezia e o formă de viață foarte plăcută, atractivă și hipnotică. Și care arată că încă există resurse de frumusețe în această lume, din ce în ce mai desfigurată în care ne mișcăm”, a menționat Radu Vancu, scriitor.

rtyui

„Șansa a fost că fiecare a „îmbrățișat” un poet care-i spune ceva. Mie Voronca îmi spune multe încă de pe vremea când eram student. M-a fascinat imaginația lui debordantă și rigoarea cu care a încercat să scoată din fiecare ism tot ce se poate mai bun”, a precizat Em. Galaicu-Păun, scriitor.

rtyui

hjdsfhjk

Prezența scriitorilor la această conferință a fost un motiv de bucurie și plăcere, de cunoaștere și meditare atât pentru elevii claselor a IX-a a XII-a de la Liceul Teoretic „Spiru Haret”, cât și pentru alți invitați.

„Unul dintre lucrurile care m-a interesat la această conferință e literatura politică. Și felul în care a definit Radu Vancu literatura politică, ca fiind cea care scrie despre experiența individuală a scriitorilor și nu neapărat ideea abstractă sau despre societate în general”, a spus Maria-Paula Erizanu, jurnalistă și scriitoare.

edfrgtyuik

„Activitatea de astăzi mi-a lăsat o impresie frumoasă așa cum, de obicei, se întâmplă la „Spiru Haret”. M-am bucurat mult că am reușit să ajung. Deși nu a venit Dan Coman, a fost o plăcere să ascult, chiar dacă a venit doar Radu Vancu, bineînțeles Em. Galaicu-Păun și Gheorghe Erizanu - sunt o prezență cu care deja m-am obișnuit, însă care reușesc să mă surprindă”, a spus Natalia Țurcan, studentă la Facultatea de Litere, USM.

sdefrgtyhujk

Reamintim că „Zilele Literaturii Române” se desfășoară timp de patru zile la Chișinău, Cahul și Bălți. Zile în care cititorii au ocazia să se întâlnească cu scriitori importanţi din Republica Moldova şi România.

dfghj

Autor: Cristina Zeamă

Video: Alexei Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.