Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Prezentarea romanului „Fântâni fără ciutură” la Mestre, Italia

Prezentarea romanului „Fântâni fără ciutură” la Mestre, Italia imprimare

26.06.2017  

Sâmbătă, 24 iunie 2017, în oraşul Mestre, Italia, a avut loc lansarea cărţii „Fântâni fără ciutură", de Dina Ciocanu. Acest eveniment de suflet a adunat moldoveni atât din mai multe oraşe ale Italiei: Verona, Bologna, Padova, cât și din din SUA.

La lansarea romanului „Fântâni fără ciutură", de Dina Ciocanu, în orașul italian Mestre au fost împărtăşite experienţe, au curs amintiri şi lacrimi. Perioada celui de al doilea război mondial a fost una dificilă pentru Republica Moldova, deoarece pe lângă foame şi trădare,  războiul a luat cu el şi multe vieţi nevinovate și fiecare amintire stârneşte lacrimi de durere, au mărturisit participanții la eveniment.

Prezentă la lansare, Aurica Kirkwood, o moldoveancă stabilită în oraşul Sacramento, SUA, a vorbit despre dorul de casă şi despre importanţa cunoaşterii istoriei noastre, redată atât de bine în romanul Dinei Ciocanu, de la mii de kilometri.

Prezentarea romanului „Fântâni fără ciutură” la Mestre, Italia

Autoarea cărţii „Fântâni fără ciutură" a ţinut să menţioneze că „e momentul în care fiecare dintre noi trebuie să iasă din umbră şi să-şi spună cuvântul. NEAMUL nu e numai mândrie, ci şi datorie. Datoria de a-i respecta trecutul şi de a-i duce istoria mai departe. E datoria fiecăruia de a acţiona".

„Romanul „Fântâni fără ciutură" este acţiunea mea, a spus Dina Ciocanu. E lupta mea pentru românism, pentru vatră, pentru doină. Şi e lupta pentru a aduce şi în mintea altora drag de istorie şi drag de neam. „Cine are privilegiul de a cunoaşte, are datoria de a acţiona, afirma spunea Einstein. Vreau să trezesc datoria aceasta în lume. Să înţeleagă şi alţii că trebuie nu numai să aştepte să li se dea, ci trebuie în primul rând ei singuri să ofere".

La eveniment de la Mestre au fost prezenţi şi câţiva  copii de la şcoala de muzică din cadrul asociaţiei „Armonia", condusă de Petru Dinjos. Copiii au prezentat un mic concert de muzică clasică şi tradiţională.

Evenimentul a fost organizat de către Nadejda Popescu, Președinta Asociaţiei „Cuore di mamma", Mestre, Italia.

Cu această ocazie, Biroul Relaţii cu Diaspora a acordat diplome pentru Dinei Ciocanu şi Aurica Kirkwood, în semn de gratitudine faţă de contribuţia semnificativă la consolidarea diasporei, promovarea culturii, tradiţiilor şi imaginii pozitive a Republicii Moldova în străinătate.

Aliona PURCI, Padova, Italia

Prezentarea romanului „Fântâni fără ciutură” la Mestre, Italia Prezentarea romanului „Fântâni fără ciutură” la Mestre, Italia Prezentarea romanului „Fântâni fără ciutură” la Mestre, Italia Prezentarea romanului „Fântâni fără ciutură” la Mestre, Italia Prezentarea romanului „Fântâni fără ciutură” la Mestre, Italia Prezentarea romanului „Fântâni fără ciutură” la Mestre, Italia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.