Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Scriitorul de SF Doru Ciocanu – prietenul meu – încheie un cerc și apare în colecția „Rotonda” | Igor Guzun

Scriitorul de SF Doru Ciocanu – prietenul meu – încheie un cerc și apare în colecția „Rotonda” | Igor Guzun imprimare

22.08.2017   IGOR GUZUN

Cu vreo 20 de ani în urmă Gheorghe Erizanu a scris un text: „Înainte de Planeta Moldova a fost Doru Ciocanu". Acest text nu era un text egoist, ci un text altruist scris de către unul dintre cei mai drepți dintre editorii Moldova.

Pentru că - le povestim generațiilor copiilor noștri - înainte de Planeta Moldova, înainte de Pavel Stratan, înainte de Carlas Dreams a fost Doru Ciocanu. Cu stilul lui deosebit de alții, cu umorul lui și așa mai departe. Un stil care ne-a ajutat, de exemplu, în anii aceea să facem împreună o emisiune radio cu titlul îndrăzneț „Fucking Noise" și pentru că atunci oamenii de acolo nu prea știau engleză, emisiunea a și fost difuzată.

Cred că este nevoie să ne amintim, măcar uneori, nu atât de inventatori și de campion, ci de precursorii lor. Charles Darwin a avut un precursor în teoria „Originii speciilor" - pe străbunica lui Elizabeth Gilbert, cea care a scris - parcă așa se numește celebra ei carte „Mănâncă, iubește, taci".

Iar prima ființă vie care a zburat în cosmos nu a fost Iuri Gagarin - el a avut un precursor, pe Laika.

Dăm aici un like. Doru, care a fost înainte de Planeta Moldova încheie, cu aceste „Amintiri de pe planeta M.", un cerc. Și nu unul oarecare, ci așa cum e titlul colecției „Cartier": un cerc „Rotonda".

Și dacă mă va întreba cineva - cum a întrebat supărat o dată Stalin „Da câte divizii are Papa?" - „Da câte cărți, mă rog, are Doru?". Vom răspunde: "Da iaca deja are 4". Dintre care, rețineți, 3 dicționare: "Dicționar auafed 1, 2 și 3". Și nu e o muncă ușoară să scrii dicționare. BP Hasdeu a ajuns cu monumentalul său dicționar etimologic a ajuns doar până la cuvântul „bărbat".

Despre ce este această carte - a patra a lui Doru - exact câte volume de dicționar a reușit să scoată Hasdeu? Sunt amintirile din copilărie ale unui bărbat în devenire, care a avut o copilărie, „preponderent fericită". Nu dezvălui conținutul, ca să nu vă împiedic să râdeți de unul singur sau de una singură când citiți această carte cu desene de Lică Sainciuc. Atât de plăcută, încât fiica noastră a pus copertă imediat pe obraz - atât de frumoasă și de dragă i s-a părut.

Aștept următoarea carte a lui Doru cu nerăbdare. Și cu un fel de înfrigurare pentru că, bănuiesc, va conține următoarea lui perioadă de maturizare - tinerețea. Iar acolo este chip să apară și un personaj nou, cu păr lung și des. Și nu îmi fac griji că mă veți recunoaște prea ușor acolo, că vă spun că aveam păr lung și mult.

Și poate că va fi descris și episodul de acum aproape 30 de ani, când am cumpărat, tineri fiind, trei fețe de pernă de la magazinul universal central din Râșcani: una albastră, una galbenă și una roșie. Din care mama lui Doru ne-a cusut, ca să mergem peste tot în oraș, cu tricolorul. Tricolorul acela din fețe de pernă a fost precursorul drapelelor de astăzi de pe instituțiile publice.

Și de atunci, de la tricolorul nostru din fețe de pernă, am față de pernă o atitudine caldă.

Atunci purtam tricolorul în mână și pe piept. Acum tot îl purtăm, dar nu la vedere. Este acolo în inima noastră. La fel ca toate cărțile și oamenii care ni-s dragi.

Igor Guzun

Sursă: Aiciscriu.eu

Lansarea cărții „Amintiri de pe planeta M.” de Doru Ciocanu va avea loc la Librăria din Centru a editurii CARTIER, la 24 august 2017, joi, ora 18:15.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.