Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Festivalul Internațional „George Enescu” la Chișinău

Festivalul Internațional „George Enescu” la Chișinău imprimare

21.09.2017  

Festivalul Internațional „George Enescu” a trecut Prutul și a ajuns la Chișinău. Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a deschis ușa Sălii Mari pentru acest concert, care se desfășoară în premieră pentru țara noastră.

Ediția I a Festivalului a avut deschiderea oficială pe data de 4 septembrie 1958, la trei ani după moartea lui George Enescu, astfel marcând debutul celei mai importante manifestări muzicale internaționale găzduite de România. 

Concertul a fost susținut în ultima zi a festivalului, pe 20 septembrie. Grație eforturilor făcute în ultimii ani de Institutul Cultural Român Mihai Eminescu, împreună cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova, și în mod special datorită compozitorului Ghenadie Ciobanu, a cărui lucrare Momente a fost interpretată, cel mai important eveniment în viața muzicală a României vine și în spațiul de la răsărit de Prut, în spațiul de cultură și spiritualitate românească.

Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român Mihai Eminescu, și-a manifestat bucuria pentru faptul că, prin eforturi comune, a fost posibilă aducerea festivalului la Chișinău.

Sunt încântat. Chișinăul a intrat în arealul geografic enescian și acest fapt este un punct important, și sper ca această decizie să se mențină la toate edițiile viitoare, iar melomanii de aici să se poată bucura de acest eveniment, și cred că o să reușim să aducem orchestre renumite din alte părți. Institutul Cultural Român a sprijinit financiar acest concert pentru ca accesul spectatorilor să fie liber. În cadrul festivalului există o regulă ca străinii să interpreteze opera enesciană, iar compozitorii și orchestrele românești – muzica universală. Îl omagiem pe George Enescu prin muzică, deși am vrut să interpretăm Simfonia nr. 1, Opus 13, a marelui compozitor, editura franceză Enoch a declarat ca ei dețin drepturile de autor și că trebuie autorizație. Sunt niște neclarități care sperăm să fie lămurite juridic, a declarat Valeriu Matei.

Amploarea evenimentului este prezentată de personalitățile care au contribuit la organizarea concertului și artiștii ce au evoluat în scenă. Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” este gazda Festivalului cu compoziții deosebite din muzica universală și cea româneasca clasică și contemporană, avându-l la pupitru pe maestrul Mihail Agafița, un valoros reprezentant al tinerei generații, care a dirijat Festivalul „George Enescu” în Cluj, și Rusanda Panfili, violonista care a revenit acasă să fie împreună cu noi. Rusanda este o excelentă artistă cunoscută atât în spațiul românesc, cât și în lume. Ea participă în producții de nivel înalt, concertând pe marile scene.

Oaspetele, dar și prezentatorul concertului, este ziarista de la Radio Iași, prezentatoare a emisiunilor muzicale și o bună cunoscătoare a operei enesciene, Daniela Vlad.

Pe fețele tinerei generații, prezente în sală, se citește entuziasmul și plăcerea de a asculta muzica ce atinge spiritul uman și trezește din starea de inerție. Sunt pentru prima data la un concert de muzică clasică și nu mă așteptam să fie atât de palpitant. O astfel de muzică poate fi ascultată indiferent de starea ta sufletească. Cel mai important a fost armonia dintre orchestră și dirijor, pe care am simțit-o pe tot parcursul concertului, a mărturisit Olga Mânzat.

Am simțit emoții frumoase, mi-a trezit amintiri, chiar am făcut o asociere dintre tempoul muzicii și învălmășeala istorică prin care a trecut țara noastră. Îmi place muzica clasică, are o putere enormă de relaxare asupra mea, a spus Ion Mamaligă, un reprezentant al generației în vârstă.

 

George Enescu este unul dintre marii creatori ai secolului XX, autorul singurei opere românești care a intrat în patrimoniul mondial, și al altor lucrări monumentale de mare complexitate, dar și de o mare finețe. Acum, în sala Filarmonicii, portretul lui George Enescu, care este în partea dreaptă a scenei și are privire îndreptată spre ea, va avea o noua alură o dată la doi ani, pentru că festivalul va avea ca punct de reper, pe lângă București și Chișinăul, astfel va devini o tradiție și aici.

Marina Casian

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.