Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Chișinăul nostru necunoscut - istoria în fotografii a Expoziției Agricole

Chișinăul nostru necunoscut - istoria în fotografii a Expoziției Agricole imprimare

29.09.2017  

În incinta Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova a fost organizat, miercuri, un eveniment ce a oferit oportunitatea de a face cunoștință cu colecția de imagini: „Expoziția Agricolă Basarabeană din 1889” .

Fotografiile au fost proiectate pe fațada clădirii, ele au reprezentat nucleul istoric al orașului Chișinău, mai exact retrospectiva anului 1889, în care Zemstva Basarabiei a organizat „Expoziţia Agricolă”, pentru a arăta rezultatele remarcabile ale dezvoltării agriculturii guberniei Basarabiei și bogăția pământurilor roditoare.

 Este important ca fiecare să-și cunoască istoria țării, orașului, satului, casei în care locuiește. Prin acest eveniment, noi încercăm să educăm, să culturalizăm societatea. Negativismul pe care îl are cetățeanul este ca o consecință, pentru că nu își cunoaște istoria, de aceea ne-am gândit, prin intermediul acestui eveniment, s-o descoperim împreună. Am combinat seara cu degustarea vinurilor, deoarece susținem producătorul autohton. Dacă ar fi acest echilibru între economie și cultură, țara ar progresa, a spus Ion Ștefăniță, director general al Agenției.

Expoziția Agricolă a dat naștere primului muzeu public din Basarabia - Muzeul Zemstvei, predecesorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Ea a fost organizată în perimetrul străzilor Sfatul Țării, Maria Cebotari, Mihail Kogălniceanu și Alexei Sciusev, la inițiativa baronului Alexandru Stuard.

Este o atmosferă plăcută, evenimentul îți îmbogățește cultura generală. În această seară am aflat lucruri noi și interesante despre Chișinăul din secolul XIX. Îmi pare bine că am venit și am admirat imaginile din acea perioadă, aflându-mă chiar pe teritoriul unde au fost făcute, dar cu un decalaj mare de timp, și-a împărtășit impresiile Mihaela Tobultoc.

În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului au fost planificate mai multe evenimente culturale prin intermediul cărora descoperim istoria Chișinăului.

 

 

Marina Casian

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.