Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Zilele Filmului Românesc la Chișinău 2017

Zilele Filmului Românesc la Chișinău 2017 imprimare

13.10.2017  

Gala de deschidere a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) a avut loc pe data de 12 octombrie. Cel mai important festival ce promovează cultura filmului prin proiectarea celor mai de succes titluri clasice ale cinematografiei românești a continuat tradiția și în acest an la Chișinău. Filmele vor fi proiectate până pe 15 octombrie la cinema Odeon, intrarea este gratuită.

Evenimentul a început cu comedia muzicală „6,9 pe scara Richter”, în prezența invitatului special - regizorul Nae Caranfil. Sala o fost arhiplină. Cinefili de diferite vârste au venit să cunoască producțiile realizate în spațiul românesc. ZFR fortifică legăturile dintre cinematografiile celor două maluri ale Prutului și ajută spectatorii de la Chișinău să cunoască filmele ce întăresc cultura fiecăruia.

La eveniment au fost prezente personalități ca Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, Directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Valeriu Matei, prin aportul cărora a fost posibilă organizarea celei de-a treia ediții din acest an. „Este o ediție foarte consistentă cu 13 lungmetraje și cu 3 scurtmetraje, le mulțumesc producătorilor că au dat dovadă de o receptivitate deosebită și au făcut posibilă rularea filmelor la Chișinău”, a declarat Valeriu Matei.

Vor fi prezentate, în premieră pentru Republica Moldova, filmele „Bacalaureat”, pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes în 2016, și „Ana, mon amour”, laureat cu Ursul de Argint la Berlin în 2017. De asemenea, veți avea ocazia să discutați cu trei dintre cei mai tineri regizori aflați la început de drum, Gabriela Achim, care va prezenta „Ultima zi”, Cristi Iftime cu „Marița”, și Emanuel Pârvu, care va vorbi despre primul său lungmetraj „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”.

 „Mă bucur să fiu aici și anul acesta, sunt de trei ani în fiecare toamnă la Chișinău, pe mulți dintre voi vă recunosc. Ediția a treia pentru mine înseamnă continuitate. Ne-am propus de la început să rezistăm, să aducem filme românești în fiecare an aici. Această ediție înseamnă și câțiva cineaști importanți – Eugen Doga, care a lucrat la un film în coproducție cu România, Nae Caranfil și Ion Popescu-Gopo, marele cineast care în acest an este omagiat”, a spus Marian Crișan unul din organizatorii evenimentului.

Zilelor Filmului Românesc le-a oferit de asemenea celor interesați, studenților la Film sau cinefili, șansa de a lua parte la un master-class de montaj cu Laura Georgescu, în sala de producție a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

„Mi-a plăcut mult comedia regizată de Nae Caranfil, ce a fost rulată în această seară, am râs mult, dar și am fost atentă la mesajul pe care îl transmite. Aștept cu nerăbdare fiecare ediție a festivalului, pentru că mă ajută să cunosc filmele românești”, a mărturisit o tânără cinefilă.

Menționăm că vor fi rulate o selecție de filme de lungmetraj și scurtmetraje recente, din rândul premierelor și succeselor cinematografiei române actuale, dar și cicluri de autori sau actori clasici, astfel iubitorii de cultură pot profita de această ocazie și în următoarele zile rămase ale festivalului.

 

Evenimentul este organizat de casa de producție ROVA FILM din România și Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA.

Marina Casian

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.