Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Sute de persoane s-au adunat la deschiderea festivalului Anim'est Chişinău 2017

Sute de persoane s-au adunat la deschiderea festivalului Anim'est Chişinău 2017 imprimare

27.10.2017  

Primul şi unicul festival de animaţie din România s-a mutat acum 7 ani la Chişinău şi a devenit primul şi unicul festival de animaţie din Moldova!

Cea de-a VII-a ediție a Anim'est Chișinău a început ieri, 26 octombrie. Și în acest an, gazda festivalului este Cinema Odeon, în incinta căreia timp de patru zile, vor fi ecranizate filme de animație cu un program amplu și pentru toate vârstele. 

Festivalul Internațional de Film de Animaţie Anim'est este cel mai mare festival de film din București și unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animație din Europa. Organizat de către ESTENEST, asociație culturală non-profit ce promovează filmul de animație internațional, încurajând producția de film de animație românească.

În acest an, la deschiderea festivalului, organizatorii au promis că spectatorii din Moldova vor avea parte de o serie de filme de animație pentru toate gusturile, unele dintre ele adresate și cinefililor foarte tineri. 

Primul film ecranizat a fost: „Ma vie de courgette/Viața mea de dovlecel”, povestea unui băiat de 9 ani care a ajuns la orfelinat după moartea neașteptată a mamei sale alcoolice și a tatălui care i-a părăsit pentru alte femei. 

 „Mă bucur că a venit multă lume, ne bucurăm de reacțiile pozitive din partea celor prezenți astăzi. Sper să vină și mai multă lume în zilele următoare și să fie un festival fresh-energetic cum este de obicei Anim'est  Chișinău.", a spus Directorul Anim'est, Vlad Ilicevici.

Una dintre cele mai importante misiuni ale festivalului este aceea de a resuscita și promova animația autohtonă, de a descoperi, pregăti și promova animatori din cele două țări, de a construi o comunitate activă de animatori și nu în ultimul rând, o industrie locală de animație.

„Am primit o plăcere extraordinară astăzi. Cu zâmbetul până la urechi am stat aproape pe durata întregului film. Totuși, povestea băiețelului din filmul din această seară mi-a atins suflețelul, este trist ce soartă i-a dat viața. De fapt, mi-am dat seama că foarte mulți copii sunt în aceeași situație și că ei toți își doresc lucruri mărunte, să aibă o casă și părinții iubitori alături. Sunt complet fascinată și promit să vin și la alte proiecții, seara după serviciu, desigur.", a spus o participantă la deschiderea festivalului.

La sfârșit de eveniment, artistul care trăiește și lucrează în București, Alexandru Ciubotariu a venit cu o expoziție de bandă desenată, o creație de street-art care l-a făcut cunoscut drept Pisica Pătrată. După cum menționează autorul, această expoziție este și prima expoziție de benzi desenate organizată în Chișinău.

„Contextul a fost foarte favorabil pentru că tema ediției din acest an este banda desenată, animația și relațiile dintre aceste două. Am venit cu o expoziție interesantă din punct de vedere a tematicii, o retrospectivă a benzii desenate românești cu tematică socială, una foarte grea. Mă bucur foarte mult să fiu aici, căci pentru mine banda animată nu este un concept abstract ci ea este o modalitate de a spune povești.", a menționat curatorul expoziției, Alexandru Ciubotariu. 

Pe parcursul celor patru zile de festival, spectatorii sunt invitați să viziteze expozițiile curatoriate de Alexandru Ciubotariu. Lucrările vor fi expuse în holul cinematografului Odeon începând cu ora 20:30. 

Prima zi a festivalului s-a încheiat cu gustări dulci și degustări de vin din partea organizatorilor.

Pentru a urmări activitatea, programul și alte informații despre festivalul Anim'est Chișinău 2017, accesați AICI! 

Reporter: Tatiana Munteanu

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.