Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Dumitru Crudu şi-a lansat volumul „Moartea unei veverite”, la Chişinău (video)

Dumitru Crudu şi-a lansat volumul „Moartea unei veverite”, la Chişinău (video) imprimare

29.01.2018  

Dumitru Crudu este prozator, dramaturg şi poet. A debutat în 1994, cu două cărți în același timp, iar de atunci a mai publicat încă patru volume de poezie. Începând cu anul 2008, a început să publice și proză, iar unul dintre romanele sale a fost publicat în Cehia, în traduceră cehă, în 2017. Este vorba despre romanul „Oameni din Chișinău", tradus de Jiri Nasinec. Cea mai nouă cartea a sa de proză a apărut la Editura Univers și se cheamă „Moartea unei veverițe”.

„Moartea unei veverițe” este o carte de proză, apărută la Editura „Universul" din București. Scrisă de Dumitru Crudu, cartea a fost lansată la Librăria din Centru din Chişinău pe 25 ianuarie.

Autorul spune că în această carte a introdus memoriile sale iar pe alocuri putem întâlni și texte inventate.

Printre cei prezenți la evenimentul de lansare au fost scriitorul Nicolae Popa și criticii literari Maria Şleahtiţchi și Lucia Ţurcanu, care au accentuat faptul că în această carte realitatea se ficționează prin limbaj și prin observații. Vorbitorii au mai menționat că, de fapt, cartea se citește foarte ușor, iar istorioarele autorului sunt de-a dreptul spectaculoase.

Eleva Liceului Teoretic „Spiru Haret", Iulia Iaroslavschi, spune că fiecare întâlnire a sa cu scriitorul Dumitru Crudu este un motiv de fericire. Aceasta i-a citit cartea, fiind impresionată mult de personaje, dar și de originalitatea textelor. Astfel, tânăra este prezentă la fiecare lansare a autorului.

Tânărul scriitor Dumitru Rău afirmă că vine foarte des la Librîria din Centru pentru că lansările de cărți de aici au un farmec aparte iar oamenii pe care îi întâlnește îi sunt foarte apropiați sufletului. Spune el, criticii literari din această seară l-au motivat să cumpere cartea și l-au inspirat să meargă acasă pentru a o lectura. 

Pentru cartea de proză „Moartea unei veverițe", Dumitru Crudu a fost distins recent cu premiul „Constantin Stere" în domeniul literaturii, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ediţia 2018.

Reporter: Tatiana Munteanu

Imagini: Alex Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.