Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Jurnalista și scriitoarea Olga Căpățână şi-a lansat la Chişinău trei cărţi

Jurnalista și scriitoarea Olga Căpățână şi-a lansat la Chişinău trei cărţi imprimare

17.05.2018  

Jurnalista și scriitoarea Olga Căpățână și-a lansat trei cărți în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Triada „DOBRENII", „AGENT DUBLU", „LILITH" au adunat mulți invitați deosebiți, scriitori, prieteni, colegi de breaslă, etc.

„DOBRENII" este o carte de profundă încărcătură emoțională, de un lirism epic structurat, narativ, din note de jurnal, scrisori, parabole, povestiri la persoana a treia, localizate în Basarabia, la Tiraspol, la Kabul și în alte locuri ale frontului afgan, dar și în Rusia etc." Theodor Codreanu

„AGENT DUBLU". Am citit aceste povești de viață și de moarte despre teatrul de război din Afganistan cu mare interes, chiar mai mult, de la început și până la sfârșit cu ochii împăienjeniți de lacrimi. Dacă spune asta ceva..." Călina Trifan

„LILITH". Volumul de față, cu care Olga Căpățână ne îmbie la o nouă bucurie a sufletului izvodite din puterea magică a cuvintelor, cred că este definitoriu pentru orizontul liric al autoarei și reprezintă o treaptă superioară a creației sale." Firiță Carp

 

„Un eveniment foarte frumos, unul de suflet deoarece autoarea Olga Căpăţână în cărțile sale descrie ceea ce a văzut și a trăit în „blestematul de război". Dragostea de viață și de oameni este mesajul și energia care ghidează opera Olgăi Căpățână. Îi dorim momente frumoase, să se simtă bine acasă, chiar dacă deja de 10 ani trăiește pe meleaguri străine. O scriitoare care a bucurat copii cu poezii, cititorii cu cărți în limbi străine și aceste trei cărți editate în Romania sunt absolut deosebite.", a spus Elena Pintilei, director general al BNRM.

Jurnalistă și scriitoare, Olga Căpățână este o femeie puternică care a văzut ce înseamnă războiul cu ochii proprii, și-a călit caracterul în Afganistan și în conflictul de pe Nistru. 

„Mulțumesc tuturor celor care au venit să mă susțină, deoarece astăzi în Chișinău mai sunt câteva lansări de carte, cei care au venit aici, înseamnă că îmi citesc cărțile iar aceasta mă motivează să nu mă opresc aici. Cei care au venit sunt prietenii mei, eu sper ca ceea ce am pregătit să nu dezamăgească pe nimeni și la sfârșit fiecare să plece acasă împlinit.", a precizat autoarea Olga Căpăţână.

Originară din Lencăuți, r-nul Ocnița, a absolvit facultatea de filologie de la Institutul Pedagogic „Alecu Russo" din Bălți. Și-a dorit întotdeauna să devină jurnalist și a devenit. De peste zece ani locuiește în Paris. 

Invitați la eveniment au fost Monica BABUC, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova; Firiță CARP, editor, editura „Detectiv Literar", București; Ștefan MITROI, scriitor, jurnalist, București; Andrei ȚURCANU, critic; Ion ȚÂBULEAC, traducător; Zina IZBAȘ, jurnalist, poet; Călina TRIFAN, scriitor; Aliona GRATII, critic; Vitalie RĂILEANU, critic; Gutiera PRODAN, jurnalistă; Florin DOCHIA, scriitor, București, Valeriu TROENCO, general, participant la războiul din Transnistria; Sergiu GRAUR, președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, Chișinău; Tatiana TURTUREANU, interpretă; Nicolae RUSU, scriitor, directorul Fondului literar, Uniunea Scriitorilor din RM şi moderatoarea: Elena PINTILEI, director general al BNRM.

„Eu am remarcat-o din prima pe doamna Olga Căpăţână, nu puteam să nu o remarc, deoarece este frumoasă, stilată și foarte inteligentă. Are în spatele său o experiență  bogată în a scrie, în a povesti și în a reuși de a rămâne femeie în pofida tuturor celor întâmplate. Ne-am cunoscut la Paris, acolo m-a invitat la lansarea ei și sunt foarte fericită că am reușit să ajung astăzi aici. ", a menţionat Monica BABUC, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

„Sunt pentru a nuşțiu a câta oară aici, mă simt bine în împărăția cărților. Ne-am cunoscut prin intermediul unor persoane, dar de la început am remarcat cât de ambițioasă este Olga. Cărţile ei chiar merită citite, deoarece Olga scrie foarte bine, incitativ și foarte inspiraţional. ", a spus Firiță CARP, editor, editura „Detectiv Literar", București.

Autoarea speră ca aceste cărți, recent apărute, să găsească ecoul meritat în rândurile cititorilor din Republica Moldova. 

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Foto: Alex Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.