Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  La Bruxelles arta unește artiștii plastici moldoveni

La Bruxelles arta unește artiștii plastici moldoveni imprimare

Pictorii Ion Chişcă şi Anatol Lazarev într-o expoziție cu mesaj unificator în capitala Europei

04.12.2012  

Prin expoziția lor comună la Bruxelles, doi artiști plastici moldoveni - Ion Chişcă şi Anatol Lazarev - născuți pe maluri diferite ale Nistrului îi încurajează pe politicienii europeni să ne ajute să găsim soluția diferendului transnistrean.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Rodica Socolov | Bruxelles

Artiştii plasticieni moldoveni Ion Chişcă şi Anatol Lazarev şi-au prezentat o parte din tablouri la Parlamentul European din Bruxelles într-o expoziţie pe care au denumit-o L’art qui reunit… (Arta care ne uneşte...).

În opinia artiştilor moldoveni, politicienii, care sunt factorul principal, ar putea elimina tensiunile dintre cele două părţi ale unui stat după modelul deja promovat de artiştii, care-şi doresc unirea.

„Pentru că problema ar putea să existe încă mult timp, am vrut să încurajăm parlamentarii europeni să ne ajute să găsim soluţia”, a declarat pentru www.stripozitive.eu artistul Ion Chişcă, care deja de 11 ani locuieşte la Bruxelles.

Anatol Lazarev, care s-a născut şi locuieşte în partea stângă a Nistrului, a mărturisit că ar putea face mult mai multe în domeniul său de activitate, dacă ar fi găsită o rezolvare, ori cel puţin o justificare pentru existenţa „unei graniţe închipuite”.

„Cred că arta ne poate uni şi dacă nu direct cel puţin sufleteşte, pentru că ea e asemeni unei religii, un fel de a trăi şi de a te ridica mai sus decât cotidianul existenţei”.

Pentru Anatol Lazarev arta este o credinţă căreia, după cum zice, i se jertfeşte fără rezerve.

Ion Chişcă susţine că în afară de pictorul Anatol Lazarev mai are în partea stângă a Nistrului şi alţi prieteni. „Noi nu avem neînţelegeri, pentru că arta ne uneşte”, a accentuat el mesajul adus la Parlamentul European.

Lucrările de artă, prezentate de Ion Chşcă şi Anatol Lazarev la Bruxelles, sunt elocvente. Mesajele lor se împletesc cu tot felul de emoţii şi speranţe pentru o lume cât mai perfectă.

Ion Chișcă și Monica Macovei. Anatol Lazarev.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.