Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Promovarea limbii române și a filmului moldovenesc la Viena, Austria

Promovarea limbii române și a filmului moldovenesc la Viena, Austria imprimare

10.10.2018  

Chiar dacă sunt departe de casă, moldovenii nu uită niciodată de unde au pornit și cu fiecare ocazie, arată lumii frumusețea plaiului natal: acesta a fost laitmotivul unor evenimente recente de la Viena.

Recent, în inima Vienei au avut loc două evenimente de mare importanță, care au făcut posibil ca o părticică din sufletul Moldovei să ajungă în sufletul vienezilor, prin contribuție Asociației „Pro Moldova.

În cadrul evenimentului „Seara filmului moldovenesc", care a avut loc la FIVE PLUS Art Gallery din Viena, a fost prezentată pelicula „Ce lume minunată" regizată de Anatol Durbală, care a fost premiată la diferite festivaluri internaționale de film. Evenimentul a fost deschis de către Viavinum cu o prezentare și degustare a vinului moldovenesc. Publicul și presa vieneză au fost captivați de calitatea filmului moldovenesc prezentat, rezumând aprecierea sub titlul „Moldawien und Wien - What a wonderful world!" (Moldova și Viena - Ce lume minunată!) și oferind filmului calificativul: „Excelent!". Evenimentul a reușit nu doar să pună în evidență calitatea producției filmului moldovenesc dar și să creeze o punte culturală moldo-austriacă.

Cel de-al doilea eveniment organizat de către Centrul Lingvistic al Universității din Viena a fost „Europäischer Tag der Sprachen" - „Ziua Europeană a Limbilor", având ca scop promovarea diversității lingvistice și culturale a Uniunii Europene. Cu sprijinul și susținerea Ambasadei Republicii Moldova în Austria, Biroului relații cu Diaspora, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Molodva în premieră, ca promotor al limbii române, alături de România, a participat și Republica Moldova, reprezentată de către Asociația „ProMoldova".

Standul limbii române a fost unul dintre cele mai atractive pentru publicul numeros, care a manifestat interes pentru limba și cultura noastră. Impresionați de aranjamentul care a accentuat cultura moldovenească și seduși de bucatele tradiționale și vinurile bune, li s-a intensificat vizitatorilor curiozitatea de a cunoaște cât mai multe despre Republica Moldova dar și de a lua parte la cele doua workshopuri de limba română, susținute de Oana Hodirnau, profesoara de limba română-germană în cadrul Centrului de Limbi Străine al Universității din Viena.

La eveniment au fost prezenți atât reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Austria, cât și reprezentanții conducerii Universității din Viena. 

„Evenimentele din luna septembrie au o deosebită semnificație pentru noi. Acest fapt a oferit ocazia Asociației „ProMoldova" de a scoate în evidență și de a face cunoscute publicului austriac arta, tradiția și cultura din Moldova. Reușita acestei participări a adus cu sine și invitația de a lua parte la acest eveniment în anul următor. Conaționalii noștri s-au dovedit ca de fiecare dată, foarte solidari și de ajutor, făcând posibil de a prezenta Republica Moldova demn în Viena. Mulțumim tuturor care s-au implicat și au pus suflet pentru ca un „colț" din inima Moldovei să fie adus în inima Vienei.", a afirmat Ludmila Sîrbu, Președinta Asociației „ProMoldova", Ambasadoare pentru Integrare în orașul Viena, Austria.

Aliona Purci

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.