Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Expoziţia personală a lui Ioan Grecu: Metamorfoza formelor concise în gânduri subtile

Expoziţia personală a lui Ioan Grecu: Metamorfoza formelor concise în gânduri subtile imprimare

12.11.2018  

La data de 8 octombrie la Muzeul Naţional de Arte a avut loc evenimentul de deschidere a expoziţiei sculptorului Ioan Grecu „Începuturi+1, 1990-1999”.

La vernisarea expoziţiei sculptorului Ioan Grecu „Începuturi+1, 1990-1999” şi-au împărtășit impresiile în fața numerosului public Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu; Directorul Muzeului Naţional de Arte, Tudor Zbârnea; criticul de artă, doctor în studiul artelor, Ana Marian, și tatăl artistului, Gheorghe Grecu.

Sculptorul Ioan Grecu a fost susţinut la eveniment de cei dragi.  După cum a afirmat fiul sculptorului, Lucian Sebastian Grecu, tatăl său încă de mic copil i-a transmis dragostea faţă de sculptură. Chiar dacă a încercat să îmbrăţişeze meseria marelui sculptorul şi anul trecut a terminat Şcoala de pictură „Alexandr Sciusev”, Lucian Sebastian totuşi nu s-a regăsit în acest meşteşug.

Tatăl artistului, Gheorghe Grecu, a povestit cu drag despre cum a luat naştere pasiunea pentru sculptură: „El din copilărie, când era mic aducea humă şi făcea căluţi, oiţe cu care se juca mai apoi. Prin clasa VII-a a spus că mă duc să termin şcoala de pictură din Râşcani, aşa şi a făcut.”

Sala a fost arhiplină de gânduri şi mesaje ascunse printre linii şi forme. Sculpturi, oameni, trăiri, toate acestea şi-au găsit locul la expoziţia lui Ioan Grecu.

„Îl cunosc de cel puţin 20 de ani ...Ştie să condenseze în obiecte mici atâtea idei deodată,încât  am senzaţia că citesc un manuscris cu foarte multe straturi succesive. Cred că este un sculptor care gândeşte de fapt idei după aceea toarnă forme”, afirmă scriitorul Emilian Gălaicu-Păun, prezent la eveniment.

Una din operele sale este dedicată mamei, iar făptura femeii a devenit omniprezentă.

„Femeia este o dimensiune esenţială şi ţine de continuitatea tradiţie, ele sunt balerine ale spiritului”, a menționat Emilian Gălaicu-Păun.

Expoziţia reprezintă o retrospectivă a ceea ce este sculptura în viaţa artistului Ioan Grecu. Şi după cum ne-a spus însuşi sculptorul, „sculptura nu are fineţea nuanţei liniei , este mai robustă. Un artist este inspirat de orice iar la baza oricărei creaţii stă comuniunea cu tot ce ne înconjoară”. 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.