Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  (video) 100 de cămăşi basarabene salvate de la dispariţie

(video) 100 de cămăşi basarabene salvate de la dispariţie imprimare

17.01.2019  

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a devenit gazda unei expoziţii excepţionale a 100 de cămăşi tradiţionale. Cele 100 de cămăşi fiind refăcute după prototipul primar al elementelor portului tradiţional românesc.

 

Participanţii la acţiunile proiectului „100 de cămăşi basarabene salvate de la dispariţie în contextul Centenarului Marii Uniri” , pasionaţi de arta acului au lucrat timp de mai mult de un an, pentru a aduna cu grijă ornamente şi culori precum o făceau străbunii. Mulţi dintre participanţi având un alt domeniu de activitate, iar timpul liber al acestor a fost transformat într-un atelier de creaţie continuu.

După cum a afirmat directorul Institutului Cultural Român la Chişinău, Valeriu Matei, în cadrul evenimentului de astăzi, cămăşile constituie „harta spirituală a Basarabiei”. Cămăşile pline de forme şi culori vin să ne vorbească nu doar despre zona de provenienţă şi statutul social al celui care le poartă, dar reprezintă un scut de protecţie împotriva spiretelor rele cu mesaje ascunse printre liniile de ornament.

 

Nu avem decât să profităm din plin de frumoasa ocazie de a ne bucura ochii cu adevărate opere de artă populară din cadrul acestei expoziţii, care va fi deschisă până în data de 28 februarie, 2019.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.