Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Expoziție la Muzeul Național de Arte al Moldovei: Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere

Expoziție la Muzeul Național de Arte al Moldovei: Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere imprimare

24.07.2019  

La Muzeul Național de Arte a Moldovei, pe 5 iulie, a fost inaugurată expoziția Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere. Expoziţia prezintă 100 de măști din papier-maché din colecția privată a familiei artistului, cât și lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Glebus Sainciuc s-a născut la 19 iulie 1919 la Chişinău. Artistul  s-a manifestat plenar ca portretist. Este apreciat și pentru impresionanta sa colecţie de măşti din papier maché, circa 300 de unități. Autor al mai multor lucrări de pictură şi grafică, acestea au fost apreciate înalt de critici datorită originalităţii stilului şi a talentului de a reda esenţa caracterelor.                       

Expoziţiile personale de la Chişinău, Baku, Moscova, Odesa, Lvov, Iaşi, Taşkent, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, în Franţa şi Belgia au fascinat atât publicul larg, cât şi criticii de artă. Operele maestrului au fost prezente în expoziţii de grup la Moscova (Federaţia Rusă), Sofia (Bulgaria), Montreal (Canada) şi Paris (Franţa).

 Incontestabila valoare artistică a fost apreciată prin înalte distincţii de stat şi diplome de excelenţă: Maestru Emerit al Artei (1976), titlul onorific de Artist al Poporului din Republica Moldova (1991), Cavaler al Ordinului Republicii (1999), doctor honoris causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2009).

Operele lui Glebus Sainciuc se găsesc în colecţii muzeale din Republica Moldova, România, Federaţia Rusă şi colecţii particulare din Franţa, SUA, Germania, CSI, Noua Zeelandă şi Suedia.

 Artistul s-a stins din viaţă la 16 octombrie 2012, la Chişinău.

Expoziția va rămâne deschisă pentru public în perioada 5 iulie-8 septembrie, 2019.

 

 

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.