Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  (Video) Incluziune socială prin muzică: La La Play Voices 2019

(Video) Incluziune socială prin muzică: La La Play Voices 2019 imprimare

29.07.2019  

Timp de șapte zile, 130 de copii din toată țara au participat în cadrul proiectului de incluziune socială prin muzică, La La Play Voices, inițiat de către dirijorul Moldovan National Youth Orchestra, Andriano Marian. Sprijinit financiar de către Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene, proiectul muzical se află la cea de-a II-a ediție și s-a încheiat cu un concert susținut în Scuarul Catedralei Nașterea Domnului.

Andriano Marian, dirijorul și fondatorul Moldovan National Youth Orchestra, a fost prin toată țara la audiții, timp în care a descoperit tineri talentați, din diverse medii sociale, pe care îi unește muzica.

Au avut un program foarte intens, dar acesta a fost și scopul nostru, pentru că nu în fiecare zi unești 130 de copii, au fost niște zile mai atipice pentru ei ca program, dar am avut foarte multe activități. Pentru noi foarte mult a contat să discutăm cu ei, să-i cunoaștem personal și asta am făcut cu fiecare copil în parte juriul a vorbit câte 5 minute, pentru că anumiți copii au fost încadrați în proiect datorită discuțiilor, așa ne-au ajutat să aflăm background-ul lor. Avem copii fără mame, copii cu părinții plecați peste hotare și acești copii au avut prioritate pentru acest proiect, ne spune Andriano Marian, conducătorul Moldovan National Youth Orchestra.

Noi vom continua să susținem acest proiect și aspirațiile fetelor și băieților din Moldova și să le oferim oportunitatea să-și descopere talentele pentru a crește profesional, a declarat Adam Amberg, Consilier/Director Departamentul Dezvoltare pentru Cooperare, Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Totodată, Adam Amberg a menționat faptul că Suedia susține inițiativele culturale din țara noastră și implicarea tuturor grupurilor sociale.

Colegii noștri de la acest proiect au hotărât să mărească numărul de copii care ar merita să fie uniți în această familie, care transmit un mesaj prin artă, prin muzică și ne arată că un grad de vulnerabilitate sau un statut divers nu ne oprește să trăim viața frumos. Fundația Est-Europeană, din resursele financiare ale Suediei, a decis să susțină această continuitate, care nu este doar logică, dar și fezabilă, a declarat Carolina Blajin, Coordonator Comunicare la Fundația Est-Europeană.

Cei 130 copii implicați în proiectul La La Play Voices au interpretat 20 de lucrări muzicale, de la Mozart, Queen, ABBA , cât și lucrări ale artiștilor din țara noastră. Ei au fost acompaniați de către Moldovan National Youth Orchestra, dirijată de Andriano Marian și Cristian Spătaru.

Jurnalista Nata Albot a vizitat copiii în tabără și ne spune că a plecat de acolo cu sentimentul de mândrie și dorința de a vorbi lumii despre cât de minunați sunt aceștia.  Mi se pare că în Moldova se fac foarte multe lucruri bune și minunate, dar prea puțină lume ajunge să afle despre ele și acest proiect este unul dintre aceste proiecte minunate care s-au întâmplat la noi. O inițiativă fantastică despre care nici eu nu înțelegeam până a ajunge acolo. Un efort pedagogic, energetic și de timp incredibil, ca prin muzică să se conecteze 130 de copii din diferite pături sociale și diverse regiuni, ne mai spune Nata Albot.

În acest an, au participat 24 de băieți față de 2 la ediția precedentă, astfel încât La La Play Voices 2019 este o ediție mai echilibrată din punct de vedere gender a acestui proiect de incluziune socială prin muzică.

Parteneri Strategici: Suedia, Fundația Est-Europeană, UNICEF Moldova, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Kaufland Moldova.

Parteneri: Gas Natural Fenosa, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu”, Centrul de Tineret, Vasconi.

Reporteră: Paulina Gușan

Video: Alexei Gurduza

Fotografii: Stiripozitive.eu și Moldovan National Youth Orchestra | Photo credits Nicolai Balan

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.