Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Imnul Republicii Moldova s-a auzit la deschiderea unui Festival Folcloric din Portugalia

Imnul Republicii Moldova s-a auzit la deschiderea unui Festival Folcloric din Portugalia imprimare

31.07.2019  

Localitatea Montargil, comuna Ponte de Sor din regiunea Alentejo, Portugalia, a organizat în perioada 20 – 21 iulie 2019, cea de-a XXXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor, eveniment care face parte din seria proiectelor organizate de Primăria acestei localități împreună cu grupurile folclorice din regiune. De această dată, evenimentul a avut loc în amfiteatrul localității, loc cultural de valoare istorică.

Pe lângă faptul că, organizatorii au înmânat suvenire, materiale cu destinație turistică, participanții au fost alintați cu oferta gastronomică caracteristică regiunii. Din programul festivalului a facut parte parada costumelor populare, spectacole tradiționale de muzică și dans, cântece și jocuri interpretate de copii și adulți, desigur, cu mult farmec  folcloric din diverse zone ale Portugaliei.

 Republica Moldova a fost reprezentată de către Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni  MIORIȚA . Organizatorii acestui Festival au menționat faptul că este pentru prima oara când în cadrul evenimentului participă reprezentanți ai  comunității de imigranți din țările de la Est. În semn de respect, la deschiderea evenimentului, au răsunat imnul Portugaliei și al Republicii Moldova.

  Acest festival, care se bucură de recunoaștere națională și internațională, aduce tradiția autentică în spațiul rural prin muzică, dans și artă populară.

  Dansurile și cântecele grupului de copii și adulți ale Asociației MIORIȚA  au introdus spectatorul  în lumea tradiției și a artei populare, prin culoarea naţională, originalitate, sufletul viu, temperamental. Costumele populare în culori aprinse și  broderiile  încântătoare, care respectă vechea tradiție, au prezentat  doar o parte a  tradițiilor folclorice moldovenești.

   Momentul culminant a fost când în fața publicului a aparut interpretul ADY CARP, încântând publicul portughez prin vocea sa inegalabilă și piesele care nu au lăsat indiferenți nici pe cei cu capacități mai restrânse în ce privește arta dansului, cu atât mai mult a dansului popular moldovenesc. 

   Horele ca acasă, unde limbajul dansului este universal , întrucât mână de mâna se țineau moldoveni și portughezi, au adus acea atmosfera în care puteai cu ușurință să spui că Dumnezeu a creat o lume fără frontiere, iar Arta și dragostea de frumos este puntea de legătura cu divinitatea!

 

Text: Rodica Gherasim

Fotografii: Madalina Alicia Gherasim

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.