Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  Lelița Franța joacă sârba moldovenească

Lelița Franța joacă sârba moldovenească imprimare

09.09.2019  

Concertul de închidere al turneului „Lelița Franța joacă sârba moldovenească” a avut loc recent, în curtea bisericii Sf. Dumitru din Chișinău, artiștii francezi și basarabeni au încântat audiența cu operele mai puțin cunoscute ale compozitorilor basarabeni ai secolului XX.

„Concertul are loc în Chișinău, dar în condiții rurale, la un pian vechi, păstrat încă din perioada sovietică, astfel încât să reducă discrepanța dintre oraș și sat” a precizat Ecaterina Baranov, moldoveancă stabilită la Paris, fondatoarea proiectului „Lelița Franța joacă sârba moldovenească”.

 „Am cunoscut muzica basarabeană acum câteva luni, când Ecaterina Baranov mi-a prezentat-o și mi-a propus să participe în concert. Consider că este o muzică foarte interesantă din simplul motiv că are ritmuri folclorice pe care nu obișnuim să le întâlnim în muzica clasică universală” ne-a relatat Justine Vicense, violonista franceză.

Publicul a  avut ocazia nu doar să-și bucure auzul cu partiturile redescoperite care vin să îmbogățească patrimoniului cultura național, dar și să afle „lucruri în mare parte necunoscute pentru publicul larg” despre „compozitorii cunoscuți pe larg în cercuri înguste”.

Cei prezenți în curtea bisericii Sf. Dumitru au fost foarte încântați de ideea organizării concertului de muzică clasică în aer liber, la care pot avea acces toți doritorii, menționând importanța unor astfel de evenimente evenimente: „chiar sunt foarte valoroase pentru că asta este ceea ce pe noi ne menține, ceea ce ne face să fim mai buni”.

Turneul e parte din proiectul „ARC muzical-istoric”, la inițiativa pianistei Ecaterina Baranov, originară din Moldova, stabilită la Paris.

Ediția din 2019 a turneului de muzică clasică este susținut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, și realizat în cadrul programului guvernamental de granturi „Diaspora Engagement Hub”, implementat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului Relații cu Diaspora, cu susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini video: Alexei Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.