Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  „Valentin Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere”

„Valentin Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere” imprimare

19.11.2020  

Expoziția vernisată an în incinta Muzeului Național de Artă a Moldovei are drept prilej împlinirea celor 100 de ani de la naștere a renumitei pictorițe Valentina Rusu-Ciobanu. Valentina Rusu-Ciobanu este cunoscută ca artista plastică care a reușit să treacă peste tipare și să lanseze o direcție nouă a formelor și culorilor.

Emilian Galaicu-Păun a remarcat unicitatea operelor omagiatei: „Nu cred că poate cineva confunda vreun tablou de Valentina Rusu-Ciobanu din perioada ei de maturitate cu orice al artist, tușa personală este atât de Valentina Rusu - Ciobanu încât poate fi catalogată ca atare. Adevărata cunoaștere în cazul unui artist mi se pare că este una singură – opera sa. Este absolut copleșitor ce a făcut această femeie fragilă și destul de bătută sub anumite vremi, să deschidă niște ferestre de o luminozitate extraordinară. Uitându-mă prin această sală am senzația că anumite tablouri dintre ale sale sunt ca niște icoane pe sticlă în care transpare luminozitatea. Felul în care și-a văzut colegii de breaslă și colegii artiști, adică acele portrete ale lui Vlad Druga, ale lui Serafim Saca, Grigore Vieru, Ion Druță și mulți alții, denotă o foarte mare deschidere sufletească către celălalt.”

Emerita pictoriță a stat la formarea mai multor colegi contribuind la creșterea potențialului artistic al țării.

Sculptorul, Ioan Grecu ne-a relatat: „Cu multe lucrări prezentate aici și multe care sunt expuse la București am crescut studiindu-le prin tot soiul de cărți. O pictoriță nonconformistă, ținând cont de realitățile în care a trăit, care a făcut ce a considerat de cuviință și a experimentat în permanență.”

Deși, Valentina Rusu-Ciobanu nu a reușit să fie prezentă la eveniment aceasta a transmis un mesaj video prin intermediul fiului, Lică Sainciuc care a venit alături de soția sa la eveniment:

 „Stimată audiență, iaca am ajuns la o sută de ani de viață și uite iarăși sunt prezentă aici și unele lucrările de ale mele sunt pe aici, unele nu sunt, ca-ntotdeauna. Centenarul este minunat, dar dacă să spun acum eu încă nu am ajuns la centenar, dar dacă voi spune în moment rău și n-oi ajunge la centenar, iese că eu degeaba vorbesc. ”(sala zâmbește)

„Valentin Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere” face parte din suita de evenimente  printre care se numără și o expoziție de centenar a Valentinei Rusu-Ciobanu la galeria Asociației pentru cultură și Arte „Arbor.art.room”; vernisajul de la Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu. „100 de ani de la nașterea Valentinei Rusu-Ciobanu” este organizată și în cadrul spațiului expozițional atașat secției Colecția de artă și hărți din cadrul Bibliotecii Naționale a RM.

Vlada Popsuico, reporter

Imagini video: Alexei Gurduza

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.