Prima pagină / Evenimente / Cultură  /  O veste bună: azi e Ziua Tricolorului

O veste bună: azi e Ziua Tricolorului imprimare

27.04.2013  

La prima vedere, ar putea fi doar nişte culori pe benzi de lățime egală dispuse vertical. Atunci însă când aceste culori au un raport al proporțiilor de unu la doi între lățime și lungime şi au o ordine anumită – albastru, galben şi roşu, cu albastru lângă hampă: asta ne emoţionează. Pentru că este vorba de tricolor: drapelul de stat al Republicii Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

La noi în Moldova, aproape toate fructele au câte un festival – de la Festivalul merelor până la Festivalul cartofului. Iată că şi tricolorul are o sărbătoare: 27 aprilie, Ziua Tricolorului, decretată prin Legea numărul 217 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova.     

Astăzi celebrăm şi onorăm tricolorul.

tricolor

Ne sunt drage culorile lui şi fiecare în parte, albastru, galben şi roşu, cu nuanţele stabilite exact în toate sistemele de definire a culorilor, şi împreună, când formează un tricolor.

Andora şi Ceadul şi România au un tricolor asemănător cu cel al Republicii Moldova – pe noi însă ne emoţionează cel mai mult drapelul Republicii Moldova.

tricolor

De altfel, Drapelul de Stat al Republicii Moldova se arborează:

• pe clădirile în care au loc sesiunile Parlamentului Republicii Moldova sau şedinţele consiliilor locale — pentru întreaga perioadă a acestora

• pe clădirile Parlamentului Republicii Moldova, Preşedinţiei Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova, organelor administraţiei publice locale-permanent

• pe clădirile ministerelor, departamentelor, ale altor autorităţi publice din Republica Moldova, pe clădirile întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor şi pe casele de locuit — în zilele de sărbătoare şi memorabile.

tricolor

La fel, drapelul de Stat al Republicii Moldova poate fi arborat la ceremonii şi la alte solemnităţi, organizate de autorităţile publice, de întreprinderi, de instituţii.

În fine, nu putem uita şi de prezenţa lui în sufletele noastre. Aici el e arborat pe viaţă.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.