Prima pagină / Evenimente / High Tech  /  Securitatea cibernetică: trend sau motiv de îngrijorare

Securitatea cibernetică: trend sau motiv de îngrijorare imprimare

14.09.2019  

Întrucât ne aflăm în era tehnologiilor și fiecare din noi dorește ca informația personală să fie cât mai în siguranță, comunitatea Security Espresso și Universitatea Tehnică din Moldova în parteneriat cu Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică au organizat astăzi, 14 septembrie, o conferință informativă bazată pe securitate și hacking.

Prezent la eveniment, rectorul Universității de Stat din Moldova, Viorel Bostan a venit cu un plan de idei în vederea prevenirii atacurilor cibernetice: „Încercăm să atragem atenția la mai multe probleme cu care se confruntă sectorul securității informaționale întrucât odată cu noile tehnologii apar și noi provocări, iar noi trebuie să răspundem acestor provocări dacă vrem să utilizăm tehnologiile la justa lor valoare.”

Specialiștii în domeniu deopotrivă sunt de părerea că securitatea cibernetică este la momentul de față un subiect pe cât de actual pe atât de util și important.

Prin urmare, fondatorul Security Espresso – comunitate centrată în jurul securizării codului, structurării celor mai bune practici și partajării informațiilor – Anatol Prisăcaru susține: „Problema securității devine din ce în ce mai acută pentru că auzim în fiecare zi de siteuri sparte a organizațiilor care au probleme de securitate și prin urmare, domeniul este în creștere și există o nevoie foarte mare de specialiști în acest domeniu.”

Cei prezenți la eveniment susțin o asemenea inițiativă întrucât în prezent o educație de acest fel este mai mult decât necesară nu doar pentru cei inițiați în domeniu.

„Deși nu am mari tangențe cu securitatea, mă interesează acest domeniu pentru că în calitate de programator trebuie să acord atenție și la acest aspect. Pe lângă aceasta, e un domeniu foarte actual, trebuie să știm cum să ne protejăm de atacuri și cel puțin să știm cum să acționăm în cazul unei situații neprevăzute de atac cibernetic” spune Margareta Decenco, una din participante.

Alexandru Vapilov, participant la conferință, susține că securitatea cibernetică pentru el este nu doar un subiect util ci și interesant: „Eu sunt interesat nu doar în domeniul tehnologiilor informaționale, ci și în securitatea cibernetică în general. Acesta consider că este cel mai actual subiect la moment, întrucât sunt foarte multe idei de creare a jocurilor, aplicațiilor și site-urilor însă ce ține de securitate ne este mai puțin cunoscut. De aceea sunt de părerea că ar trebui să dezvoltăm conceptul de securitate cibernetică cât mai rapid posibil”

 

„Securitatea Cibernetică nu mai este atribut al companiilor, organizațiilor și/sau instituțiilor de stat. Ea ne vizează pe toți. Viteza cu care ne dezvoltăm în spațiul virtual ne oblige să  educăm și tânăra generație în aspecte ce țin de siguranța în online. Aceasta trebuie să fie la fel de imperativă ca bunele maniere în societate, un fel de „șapte ani de-acasă v.2.0”. Sunt ferm convinsă că este un domeniu care poate fi și ar trebui să fie inclus în programul școlar și la noi în țară„ menționează Tamara Ciochina, participantă.

Prin organizarea acestui eveniment, membrii și-au propus să transmită specialiștilor în domeniu, programatorilor și studenților ideea că acest subiect merită abordat și dezvoltat.

 

Reporter: Ana Fomov

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.