Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Campania „Cu mintea trează” la drum

Campania „Cu mintea trează” la drum imprimare

26.02.2014  

Cu mintea trează” la drum. Ca să nu urmeze nici lacrimi, nici picături de sânge. Ci doar bucuria ajungerii la destinație fără primejdii!

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„Cu mintea trează” este mesajul pe care îl transmite cetăţenilor noua Campanie naţională de comunicare privind reducerea consumului de alcool în rândul populaţiei din Republica Moldova, lansată de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Republica Moldova, Inspectoratul Național de Patrulare cu suportul Uniunii Europene.

Campania este adresată în primul rând şoferilor şi femeilor gravide, precum şi populaţiei generale şi adolescenţilor. Obiectivele campaniei sunt de a mări cunoştinţele grupurilor-ţintă despre impactul nociv al consumului de alcool asupra stării de sănătate; de a reduce percepţia populaţiei generale precum că consumul de alcool nu poate fi dăunător şi de a mări numărul persoanelor care au adoptat comportamente pozitive, precum abţinerea de la consumul de alcool în timpul sarcinii, în timpul conducerii unei vehicul sau la locul de muncă, inclusiv în rândul adolescenţilor cu vârsta de până la 18 ani, se arată în comunicatul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, difuzat astăzi.

Fiecare șofer trebuie să  perceapă că, alcoolul este un sedativ puternic ce acționează asupra sistemului nervos central, afectînd funcționalitatea atît fizică, cît și cea mintală. Consumul de alcool poate influența șoferii și capacitatea lor prin:

- încetinirea timpului de reacție
- atenuarea procesului de gîndire
- reducerea atenției și micșorarea cîmpului vizual.

Toate acestea pun în pericol viața șoferului și a altor participanți la traficul rutier: pietoni, pasageri și alți conducători de autoturisme. Orice cantitate de alcool consumată creează probleme la drum și crește șansele de producere a unui accident.

Potrivit datelor statistice, la fiecare 3 ore se produce un accident rutier, dintre care fiecare al cincilea se întîmplă din cauza conducerii automobilului în stare de ebrietate.

Astfel, soluția este nici o picătură de alcool la drum! Ca să nu urmeze nici lacrimi, nici picături de sânge. Ci doar bucuria ajungerii la destinație fără primejdii!, se arată în materialul informativ al campaniei, elaborat de „URMA ta”.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.