Prima pagină / Evenimente / Societate  /  (Video) 5 inițiative sustenabile pentru o țară prosperă

(Video) 5 inițiative sustenabile pentru o țară prosperă imprimare

19.08.2016  

Un grup de tineri moldoveni, stabiliți în diferite colțurile ale lumii, s-au conectat pentru a aduce o schimbare pozitivă în Republica Moldova. Această schimbare a început odată cu „Școala Sustenabilității”. În cadrul Școlii au fost create 5 inițiative sustenabile pentru o țară prosperă, verde și frumoasă.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

În cadrul „Școlii Sustenabilității” s-au desfășurat cursuri și ore practice care au scopul să faciliteze transformarea inițiativelor în proiecte și implementarea acestora. Facilitatorii „Școlii Sustenabilității” sunt implicați din diferite domenii și au asigura transmiterea către beneficiari a unui set de abilități complementare ideilor ce țin de dezvoltarea creativității, caracterului inovator și tehnic al inițiativelor. Totodată, membrii hub-urilor, din care fac parte persoane din diasporă, dar și persoane stabilite cu traiul în Republica Moldova, au avut parte de sesiuni de coaching prin care s-a investi în abilități de lucru în echipă, capacități antreprenoriale, manageriale și de fundraising.

Scoala Sustenabilitatii

„Pentru mine „Școala Sustenabilității” are mai multe conotații. Una dintre ele fiind deprinderi de viață sustenabile. Când vorbim despre sustenabilitate ne gândim la mediul înconjurător, la durabilitate, continuitate, creativitate și o investiție în capitalul uman al țării”, afirmă Dorina Baltag, coordonatoarea proiectului-pilot „Școala Sustenabilității”.

Doina Guzun a deprins obiceiuri pozitive de la zeci de naționalități de pe globul pământesc.Ea studiat 10 ani în România, 2 ani în SUA, a făcut două masterate în Franța, iar acum, tot în această țară, face doctoratul. În cadrul „Școlii Sustenabilității”, Doina este co-organizator. Cunoștințele pe care le-a acumulate pe parcursul anilor le-a împărtășit aici.

Scoala Sustenabilitatii

În ultima zi a Școlii a avut loc concursul „Sustenabilitate pentru Moldova”. Fiecare echipă și-a prezentat inițiativa, iar acesta au fost analizate de către specialiști:

HUB 1: „Plastic Reciclat Fantastic”, Radu Ion (România)

Inițiativa se înscrie în domeniul ecologiei și presupune crearea unui echipament pentru prelucrarea și reciclarea deșeurilor din masă plastică. Este un echipament ușor de confecționat, care poate fi utilizat de către orșicine, chiar și la domiciliu.

Scoala Sustenabilitatii

HUB 2: „Consumăm Responsabil”, Irina Zuza (Olanda)

Inițiativa se înscrie în domeniul sănătății publice și are ca scop prevenirea irosirii alimentelor, prin colectarea surplusului de produse de la agenții economici din industria alimentară. Astfel ne propunem să susținem familiile social vulnerabile.

Scoala Sustenabilitatii

HUB 3: „Torbița ECO”, Ana-Maria Eftodi și Dorina Baltag (Franța/Olanda)

Inițiativa se înscrie în domeniul ecologiei și a antreprenoriatului social și are ca scop reducerea utilizării exorbitante a sacoșelor din plastic care sunt produse greu de reciclat. Propunem confecționarea „torbițelor eco” prin reutilizarea materialelor textile. 

Scoala Sustenabilitatii

HUB 4: „Reflectăm-Protejăm-Salvăm”, Ion Braga (Estonia)

Inițiativa se înscrie în domeniul securității publice și a antreprenoriatului social. Prin confecționarea elementelor reflectorizante pentru haine, în formă de accesorii, îi vom face vizibili pe participanții la trafic. Astfel, dorim să micșorăm riscul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor.

Scoala Sustenabilitatii

HUB 5: „Hârtia 2RE: REciclată&REutilizată”, Oleg Chicu (Moldova/Italia)

Inițiativa se înscrie în domeniul ecologiei. Scopul este de a instala tomberoane specializatepentru hârtie. Prin aceasta, propunem colectarea și reciclarea deșeurilor din hârtie și carton, precum și reutilizarea acestor metode creative, cu minim de resurse financiare.

Scoala Sustenabilitatii

3 dintre cele 5 inițiative, care după părerea juriului au fost cele mai bune au primit câte un premiu bănesc.

Scoala Sustenabilitatii

Acest proiect-pilot este susținut de către Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea din Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC) și face parte din Programul de Granturi Diaspora Engagement Hub.

Sursă foto: Școala Sustenabilității

Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016 Scoala Sustenabilitatii 2016
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.