Prima pagină / Evenimente / Societate  /  (Video) Congresul Diasporei la Chișinău, ediția a VII-a

(Video) Congresul Diasporei la Chișinău, ediția a VII-a imprimare

19.08.2016  

Timp de două zile, cetățenii Republicii Moldova stabiliți cu traiul peste hotare participă la lucrările Congresului Diasporei, la Palatul Republicii. Desfășurat odată la doi ani, evenimentul oferă platforma necesară pentru discuții multilaterale între guvern și diasporă.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Delegații din 28 de țări participă la Congresul Diasporei, ediția a VII-a, organizat de către Biroul de Relații cu Diaspora, în contextul marcării celor 25 de ani de la redobândirea independenței Republicii Moldova. La eveniment sunt prezenți miniștri, reprezentanții autorităților publice centrale și ai organizațiilor internaționale și pentru prima dată reprezentanții autorităților publice locale.

jkfu

wsrf

Prim-ministru Republicii Moldova, Pavel Filip prezent la eveniment, a ținut să precizeze faptul că în luarea deciziilor importante referitoare la diasporă, va ține cont de oamenii sau concetățenii noștri care se află peste hotare.

 „Îmi doresc să avem o comunicare permanentă, lucru pe care trebuie să-l asigure Biroul pentru Relații cu Diaspora. Am avut discuții foarte constructive astăzi, mi-a părut bine pentru că am auzit nu doar critici, dar am auzit și foarte multe propuneri, care ne vom înarma cu ele și atunci când vom lua deciziile respective, ele vor sta la bază”, declară Prim-ministru Republicii Moldova, Pavel Filip.

fh

În cadrul acestor zile sunt organizate mai multe ateliere unde sunt abordate diverse subiecte în vederea identificării problemelor cu care se confruntă diaspora, provocările pe care le întâmpină, dar și rolul asociațiilor.

Reprezentații diasporei, chiar dacă sunt stabiliți de ani buni peste hotare, sunt mereu cu gândul la țara lor de baștină, Moldova.

„Port dorul în suflet întotdeauna și dorul acesta ne motivează foarte des să facem lucruri frumoase, sper eu pentru țară atât în comunitate acolo în Olanda, cât și aici acasă”, afirmă Dorina Baltag, reprezentanta diasporei din Olanda.

rfg

Valentina Geamănă, reprezentanta diasporei din Italia confirmă și ea același lucru.

„La moment sunt stabilită cu traiul în Italia, dar vin foarte des în Republica Moldova. Ultimii doi ani stau mai mult aici decât în Italia, deoarece lucrez la crearea mecanismului de funcționarea unui antreprenorial social destinat să întrețină un Centru Național Anti-violență pentru femei și mame cu copii”.

sdhy

Tot în contextul Zilelor Diasporei a fost lansată și Revista „Moldova de Oriunde”. Aceasta prezintă istorii de succes ale concetățenilor noștri care au reușit să se afirme înafara țării, dar și în Moldova, folosind experiența obținută în străinătate.

dzg

Astfel că Valentina Geamănă din Italia se bucură de numeroasele proiecte pe care împreună cu membrii din Asociație a reușit să le implementeze.

„Ultimele proiecte pe care le realizăm sânt un labirint pentru pompieri ca să vadă dacă pot acționa în spații înguste cu gaz, fum și lacrimogene, un proiect de 70 de mii de euro. Al doilea proiect este de 35 de mii de euro pentru un grup de tineri din RM la care vor să-și confirme capacitățile într-un proiect de energie alternativă și al treilea proiect este o brutărie cu capacitate de 80 de kg de făină pe oră pentru producerea pâinii cu făină de secară”, precizează Valentina Geamănă.

sdryh

Și Dorina Baltag, aflată de șapte ani în Olanda este mândră de succesele și proiectele sale.

„Unul cu care ne mândrim foarte mult se numește „Taste of Moldova” sau „Gustul Moldovei”. De ce l-am denumit așa? Pentru că de ziua Regelui când oricare cetățean în Olanda poate să-și pună pe tarabă orice își dorește fără a fi impozitat, noi ne-am propus să aducem nu doar tradițiile, dar și o provocare pentru papilele gustative pentru olandezi și am adus dulceață din Moldova. Și, după cum spuneam dulceață de nucă și de gutuie care este o noutate pentru cetățenii din Olanda se vinde foarte repede”, spune Dorina Baltag, reprezentanta diasporei din Olanda.

dh

Zilele Diasporei în Republica Moldova se desfășoară în perioada 19-28 august. Agenda include mai multe acțiuni ca: cel de-al VII-lea Congres al Diasporei, programul Dor și Diaspora Business Forum.

Evenimentele din cadrul Zilelor Diasporei sunt organizate cu susținerea partenerilor BRD - Organizația Internațională pentru Migrație, misiunea în Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), GIZ, NEXUS Moldova.

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto & Video: Alexei GURDUZA 

fgfdg edg sdg sdg dsget ddsg dg dgb dxgb sdbg dsgb dsg dsg
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.