Prima pagină / Evenimente / Societate  /  (Video) Un scurt metraj filmat în Moldova va apărea și în America. Vezi de cine este regizat, dar și unde au loc filmările

(Video) Un scurt metraj filmat în Moldova va apărea și în America. Vezi de cine este regizat, dar și unde au loc filmările imprimare

11.10.2016  

Pentru cinci zile, câteva localități din Moldova au devenit un adevărat câmp de luptă. Aceasta datorită unui scurt metraj care urmează să apară până la finele acestui an. Filmul ilustrează viața unui locuitor de la sat afectat de un conflict armat și este regizat de Grigore Bechet, regizorul care a reunit pentru această producție cinematografică câțiva dintre membrii diasporei moldovenești din Germania, SUA, România etc.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

A realizat primul scurt metraj în vara anului trecut. Acesta, probabil a fost un imbold pentru el de a-și continua studiile în domeniu la New York. Acum, muncește la cel de-al doilea film care va dura 15 minute, iar subiectul va fi unul mult mai trist.

 „E vorba despre un om, locuitor al unui sat care e afectat de un conflict armat și el împreună cu tot satul e nevoit să plece, să părăsească casa și inevitabil drumul lui afară din sat calcă pe o mină și în a doua parte a filmului urmărim lupta lui de supraviețuire și într-un final inevitabil el o să ne părăsească și o să meargă pe lumea cealaltă, dar într-un mod mai metaforic”, spune regizorul Grigore Bechet.

lk

Născut în Moldova și petrecând majoritatea vieții aici, regizorul nu a stat nici o clipă pe gânduri și a ales din start locația pentru filmări. Scenariul l-a scris în primăvara aceasta, iar filmările le-a programat pentru luna octombrie, atunci când spune el: „sunt mai frumoase toamnele”.

 „Eu credeam că știu foarte bine Moldova, dar la un moment dat mi-am dat seama că nu e chiar așa de simplu, pentru că tot timpul traversam aceleași drumuri și aceleași trasee. Ca să găsim locația a durat cred că o lună de zile, câte trei zile pe săptămână mergeam de la nord la sud, de la est la vest și nu doar pe șosea, dar și prin sate, prin locuri mai ascunse”, mărturisește regizorul filmului, Grigore Bechet.

jl

egdt

I-am surprins în a doua zi de filmări, atunci când erau în comuna Geamăna. Un loc parcă uitat de lume, cu multe câmpii și dealuri, dar potrivit pentru o adevărat scenă de luptă.

edgt

„Ideea filmului e că nu am vrea să dăm o definiție a timpului în care se întâmplă acțiunea și de aceea ne-a trebuit o locație care să arate cât mai atemporală. Am ales pentru marea majoritate a filmărilor să fie comuna Geamăna și satul Batîc, care e un sat mic cu câteva case. O altă locație a fost satul Trușeni de lângă Chișinău, o să mai mergem în raionul Florești și trebuie să revenim iarăși la Geamăna pentru ultima scenă”, povestește regizorul.

lșj

În acest proiect Grigore a ținut să implice mai mulți oameni, printre care și studenții de la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice din Chișinău. Este vorba despre secția de producție, imagine, regie, film și coreografie. De asemenea, din echipă fac parte și colegii lui de la „Columbia University” din New York, printre care și operatorul Paul M. Carpenter.

 „M-a invitat Grigore care este și regizorul filmului. Suntem colegi de doi ani. Ne facem studiile la New York, la University of Columbia. Grigore mi-a spus că face un film, al doilea fim în Moldova. De fapt mai mult am insistat eu să vin aici, dar am rămas mulțumiți ambii că s-a primit să vin”, zice operatorul Paul M. Carpenter.

lopj

„Moldova e o țară foarte frumoasă, cu un peisaj pitoresc. Eu sunt deprins de fapt să trăiesc într-o țară unde tot e câmpie, aici sunt foarte multe dealuri. Am intrat foarte repede în echipă, suntem foarte activi, foarte prietenoși”, a mai adăugat acesta.

adfr

Cinematografia de la noi din păcate nu traversează cea mai bună perioadă, de aceea regizorul a ținut mult să lucreze cu oamenii pe care i-a cunoscut și la București în timpul studiilor, dar și cu mulți alți cineaști din Moldova care activează peste hotare.

Horia Crețu, actorul principal este stabilit în Germania, iar propunerea de a se filma în Moldova a primit-o cu mare bucurie. Întrebat cum e să fii în rolul principal, acesta a răspuns: „Interesant, toți au treabă, numai eu nu”.

sdgt

Anterior a mai activat în domeniu în Germania și declară că: „Nu s-a lipit meseria asta de mine, toată viața am stat în spatele culiselor”.

Ion Bechet și Pavel Golan sunt alți doi actori din film, având misiunea unor soldați care deși nu au un rol atât de pozitiv în film, sunt mereu cu zâmbetul pe buze și gata să facă glume.

„După cum vedeți sunt un simplu soldat de la comunicații și împreună cu prietenul meu geamăn umblăm și căutăm să fie în regulă cablurile de comunicare. Iată acesta este colegul meu și noi suntem doi frați gemeni în acest film”, afirmă actorul Ion Bechet.

edwfd

Actorii au și așteptări mari după apariția acestui scurt metraj.

 „Sperăm să luăm „Oscarul” amândoi”.

ewfr

La sfârșitul anului, atunci când urmează să fie lansat scurt metrajul, echipa își propune să meargă cu proiecția de film în localitățile unde au filmat, după care filmul va ajunge și la New York la Columbia University. La fel regizorul speră să-l înregistreze la cât mai multe festivaluri unde vor putea vedea și alții cu se ocupă echipa, dar și cum se filmează în Moldova.

sg

În proiect s-au implicat mai mulți oameni, dar și organizații: Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, Moldova Film, Agenția de Comunicare „Urma ta”, cu sprijinul oferit de Biroul pentru Relații cu Diaspora, Organizația Internațională pentru Migrație, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto&Video: Alexei GURDUZA 

Daniela Ignat fdgr wert ert ergt rgt dfhy dfh dfh dfhn fdhbf fdh fdhb
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.