Prima pagină / Evenimente / Societate  /  (Video) Clubul de Presă: „Inegalitățile salariale de gen în Moldova sau cum asigurăm în practică plata egală pentru muncă de valoare egală”

(Video) Clubul de Presă: „Inegalitățile salariale de gen în Moldova sau cum asigurăm în practică plata egală pentru muncă de valoare egală” imprimare

26.12.2016  

Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) a organizat pe 22 decembrie Clubul de Presă cu tema: „Inegalitățile salariale de gen în Moldova sau cum asigurăm în practică plata egală pentru muncă de valoare egală”.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

În cadrul Clubului de Presă: „Inegalitățile salariale de gen în Moldova sau cum asigurăm în practică plata egală pentru muncă de valoare egală” s-a discutat despre diferențele salariale și cauzele inegalităților salariale de gen în Moldova, a fost prezentată analiza legislației naționale și experiența țărilor Uniunii Europene, a dosarelor examinate de către Consiliu pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității cu privire la cazurile de discriminare directă de către angajatori/angajatoare a femeilor, prin remunerare comparativ mai mică şi reducerea oportunităţilor de promovare a acestora.

Club de presa 2016

„Organizăm un club informal cu reprezentanții mass-media în care dorim să prezentăm mai multe analize pe care le-am realizat pe parcursul acestui an, analize legate de diferențele la salarizare între bărbații și femeile din Republica Moldova, care sunt problemele, cauzele și ce propunem noi în plan legislativ că trebuie să fie adoptat pentru ca aceste diferențe să devină cât mai mici în timpul apropiat”, zice Alexei Buzu, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD).

Svetlana Bodaci este Directoare Resurse Umane a Companiei Moldcell. Activează la Moldcell, companie internațională de telecomunicații, parte a Grupului TeliaSonera, din anul 2003. La Clubul de Presă „Inegalitățile salariale de gen în Moldova sau cum asigurăm în practică plata egală pentru muncă de valoare egală” a împărtășit experiențele frumoase ale Companiei Moldcell.

Club de presa 2016

„În ultimii doi ani am pus accent pe persoanele cu dizabilități și am angajat mai multe persoane comparativ cu toată activitatea de până acum. Important să facem pași înainte, să conștientizăm ce facem bine, ce se poate de făcut mai bine pentru angajații noștri, pentru mediul de afaceri, pentru ca oamenii să fie tratați egal, cu echitate în toate procesele și să avem prosperitate”, spune Svetlana Bodaci, Directoare Resurse Umane a Companiei Moldcell.

Andrei Brighidin este Membru al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității, autoritate publică autonomă, imparţială şi independentă, creată în 2013. 

„O persoană care se consideră victimă a discriminării se poate adresa atât Consiliului, cât și instanței de judecată. În cazul plângerilor care sunt depuse la Consiliu, perioada de examinare a plângerii este de maximum 90 de zile calindaristice”, afirmă Andrei Brighidin, Membru al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității.

Club de presa 2016

Experiența țărilor-membre ale Uniunii Europene indică asupra patru intervenții majore, pe care Republica Moldova ar putea să le implementeze în următorii patru ani.

Acestea se referă la:

1. Introducere în cadrul legal național a definițiilor muncii egale și a muncii de valoare egală;

2. Introducerea unui sistem echitabil de evaluare a funcțiilor;

3. Introducerea măsurilor de sporire a transparenței în sistemul de salarizare;

4. Introducerea mandatului clar pentru instituțiile de egalitate în prevenirea discriminării în domeniul remunerării.

26 (4) infografic

Evenimentul a avut loc cu sprijinul financiar al Programului Egalitate și Participare Civică al Fundației Soros-Moldova.

infografic 26

Acest reportaj video a fost produs de echipa „URMA ta” pentru proiectul „De la 87 la 101”, realizat de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare" (CPD), cu sprijinul financiar al Programului Egalitate și Participare Civică al Fundației Soros-Moldova.

Infografic... Club de presa Club de presa Club de presa
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.