Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O”

Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” imprimare

10.04.2017  

Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” a lansat Programul Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O”. În program au fost antrenate 23 de femei din șapte localități cu reprezentare „0” (zero) a femeilor în consiliile locale. Scopul a fost interacțiunea dintre mentore și mentei, lucru în perechi, stabilirea obiectivelor, elaborarea unui plan de acțiuni și semnarea acordului de înțelegere.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Cele 23 de femei selectate din satele: Milești, r. Nisporeni; Morozeni, r. Orhei; Rublenița, r. Soroca; Pelinia r. Drochia; Cociulia, r. Cantemir; Suruceni, r. Ialoveni; și orașul Ialoveni  s-au încadrat începând cu luna decembrie, 2016, pentru o perioadă de cca un an, la acest program de mentorat pentru dezvoltarea abilităților profesionale și de liderism.

dfghj

Galina Precup este fondatoarea Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” și coordonatoarea Programului „INSPIR-O” care a precizat că prin acest mod femeile își vor consolida puterea de a accede în funcții politice locale și de luare a deciziilor la nivel comunitar.

hjkl

„Pentru a schimba, a redresa statutul femeilor în localitățile de unde sunt, programul de mentorat este foarte important. Femeile deja au devenit mai descătușate, sunt la cincea-a lună de implimentare a proiectului. Au făcut deja câteva activități comunitare în sat. Au început negocierile cu administrația publică locală. Li s-au oferit instrumente de comunicare. Și cred că în viitoarele alegeri locale ele vor deveni concurente serioase pentru bărbații, aderând la funcțiile de consilieri sau primari” a precizat Galina Precup, fondatoarea Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare”

fcvfd

Cea mai tânără dintre participantele Programului de Mentorat are 18 ani și este lider local al tinerilor din Pelinia, r. Drochia și spune că prin acest mod vrea să-și susțină comunitatea.

„Am decis să-mi ajut comunitatea și să aduc un proiect nou în Pelinia, deoarece are peste 8.500 de locuitori. Este o dezvoltare personală și pentru mine”, a spus Madalina Pripa, mentee, Pelinia, r. Drochia.

dfgh

Elena Popov este din Suruceni, r. Ialoveni și deja de câteva decenii activează în calitate de profesoară. A venit la acest program de mentorat pentru a contribui la dezvoltarea acestei regiuni.

„Sperăm că vom putea realiza planul pe care ni l-am propus. Vrem să construim un parc, un local pentru odihnă, relaxare, destinat mamelor ce au copii, pentru buneii, pentru tinerii care nu au unde să se întâlnească, să discute. Să fie bine amenajat, să fie față satului”, a menționat Elena Popov, mentee, Suruceni, r. Ialoveni.

sxdfrgthyuio

sxdcx

Programul oferă o gamă largă de oportunități pentru dezvoltare personală. Deja au avut loc trei module de instruire pentru a face un schimb de experiență și bune practici cu femei, participante ale Programelor precedente de Mentorat.

sdfgtfhgjh

„Exemplele precedente ne-au demonstrat că anume mentoratul este un procedeu foarte activ  ce ajută femeile lidere care nu au încredere totală în forțele lor, să reușeacă să se deschidă, și să-și utilizeze toate capacitățile și oportunitățile pe care le au”, a spus Elena Rățoi, manager de componentă a programului ONU „Femeile în Politică”.

Mentorele și menteele au făcut un schimb de experiență, au stabilit un plan de acțiuni ce va fi implimentat ulterior în comunitățile respective, prin semnarea unui acord de înțelegere cu coordononatorii Programului Mentorat pentru Femei „INSPIR-O”.

dsfgthyjk

dfvgh

„Ca obiective am schițat schimbul de bune practici și experiențe dintre mentore și mentei. Chiar și mentora noastră, Victoria Cujbă a menționat că acest lucru este important. Un alt obiect este asigurarea vizibilității echipei noastre. Pentru Ialoveni va fi un debut oficial ce ține de o relație de mentorat”, a spus Marcela Țapeș, mentee, or. Ialoveni.

xdcfvg

Acesta a fost un eveniment de interacțiune, unde a fost pusă baza relațiilor de mentorat „INSPIR-O”. Urmează ca obiective stabilite de către mentore și mentei să fie realizate cu succes.

sdfscv

Programul Național de Mentorat pentru Femei „ÎNSPIR-O” este realizat de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitatea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei și Consiliul Europei. 

Autor: Cristina Zeamă

Video: Alexei Gurduza

Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O” Lansarea Programului Național de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.