Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Stiripozitive.eu, Moldova 1 și Moldova 2 desfășoară Campania „Oamenii ajută Copacii”

Stiripozitive.eu, Moldova 1 și Moldova 2 desfășoară Campania „Oamenii ajută Copacii” imprimare

04.05.2017  

„Oamenii ajută copacii” este campania socială inițiată de Stiripozitive.eu, Moldova 1 și Moldova 2 prin care îndeamnă oamenii să contribuie la restabilirea Grădinii Botanice. Despre pagubele provocate de ninsorile din aprilie şi despre cum s-au solidarizat chişinăuienii în acest caz au vorbit invitaţii talk-show-ului „Bună seara” ce s-a desfăşurat într-o atmosferă inedită – în Grădina Botanică, grav afectată de calamităţile naturale.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Prim-ministrul Pavel Filip, prezent la talk-show-ului „Bună seara” a declarat că salută Campania „Oamenii ajută Copacii”, lansată de Moldova 1 și Moldova 2 și Stiripozitive.eu. Premierul a menționat că autoritățile vor identifica fondurile necesare pentru restabilirea Grădinii Botanice și a apreciat spiritul de solidaritate civică de care au dat dovadă cetățenii țării la lichidarea consecințelor calamităților naturale.

„Niciodată nu vom putea evalua la justa valoare aceasta pierdere. Nu este vorba  doar de niște bani, vom identifica fonduri la guvern, parteneri externi. Chiar dacă vom planta alți arbori e nevoie de mult timp ca acești copaci să crească, gradina să reînvie. Grădina Botanică nu va rămâne in afara grijii Guvernului. Am discutat cu ambasadele, vom aplica pentru granturi europene, sa reconstituim o grădină poate mai frumoasa”, a declarat Pavel Filip.

rftgyhuj


„Au fost doborâți 600 de arbori, specii rare, care acum trebuie lichidați. Avem nevoie de 2-3 mil de lei pentru a curăța grădina ca să nu fie expuși pericolelor angajații. Pentru a restabili Grădina Botanică sunt necesare alte 8 milioane de lei. Procesul de reconstrucție ecologică ar putea dura 5-7 ani”, a menționat Alexandru Teleuță, directorul Grădinii Botanice.

Invitații au adus un omagiu academicianului Alexandru Ciubotaru, fondator al Grădinii Botanice, care recent a plecat din viață.

„Cu siguranță că există o legătură între cele întâmplate la Grădina Botanică și moartea academicianului”, susține Adrian Ianovici, jurnalist la Radio Europa Liberă.

defrgthyju

„Alexandru Ciubotaru a fondat Grădina Botanică, și-a pus tot sufletul aici. A fost o personalitate notorie, care a dus faima științei noastre departe de hotarele tării. A fost un exemplu pentru generațiile mai tinere. Academicianul a publicat 750 de lucrări științifice, a pregătit 60 de doctori în științe. Este de datoria noastră, ca ceea ce a zidit aici să aibă viață în continuare”, a spus academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.

Ideea organizării unei campanii de colectare a fondurilor pentru refacerea Grădinii Botanice aparține scriitorului și jurnalistului Igor Guzun care este de părere că stihia care s-a abătut asupra țării ne învață să fim uniți.

„Ce putem învăța din aceasta ninsoare? Au fost afectați copacii singuratici. Acest lucru trebuie să ne învețe că de unii singuri nu ne putem descurca. Au fost afectați arborii bolnavi. Asta ar însemna că în țară, în oraș trebuie sa facem toate lucrurile la timp”, a spus Igor Guzun.
edfrgh

Moldova 1, Moldova 2 și Stiripozitive desfășoară Campania „Oamenii ajută Copacii”. Oricine dorește să ajute la refacerea Grădinii Botanice poate depune o anumită sumă de bani pe conturile special deschise.

Talk-show-ului „Bună seara” din 28 aprilie, despre refacerea Grădinii Botanice îl puteți urmări mai jos:

Datele bancare pentru încasarea mijloacelor bănești din donații voluntare pentru cheltuieli curente din surse externe pentru instutuțiile bugetare în:

- valută națională: 

Beneficiar: MF-Trezoreria de Stat, Grădina Botanică (Institut AȘM)
Cod fiscal: 1005600032960
Chișinău str. Pădurii 18
Cont trezorerial:TREZMD2X 33114001
IBAN: MD08TRPAAA144114B01165AA 

- dolari SUA:

Beneficiar: MF- Trezoreria de Stat, Grădina Botanică (Institut)
Code IBAN: MD05TRPAAA144124B01165AE
Beneficiary bank: National Bank of Moldova, Chișinău, Moldova Republic Of
SWIFT Code: NBMDMD2X
Intermediary bank: Federal Reserve Bank of New York, New York, NY (US)
Account: 021087125
SWIFT Code: FRNYUS33,

- euro:

Beneficiar: MF- Trezoreria de Stat, Grădina Botanică (Institut)
Code IBAN: MD05TRPAAA144124B01165AE
Beneficiary bank: National Bank of Moldova, Chișinău, Moldova Republic Of
SWIFT Code: NBMDMD2X
Intermediary bank: De Nederlandsche Bank N. V., Amsterdam, Netherlands
Code IBAN: NL90FLOR0600126226
SWIFT Code: FLORNL2A.

Sursă: trm.md
Gradina Botanica Gradina Botanica Gradina Botanica Gradina Botanica
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.