Prima pagină / Evenimente / Societate  /  (Video) Prezentarea „Barometrului de gen” privind egalitatea femeilor și a bărbaților în politică

(Video) Prezentarea „Barometrului de gen” privind egalitatea femeilor și a bărbaților în politică imprimare

31.05.2017  

Despre cum participă femeile și bărbații în procesele decizionale s-a discutat recent în cadrul lansării cercetării „Barometru de Gen”. Primul studiu comprehensiv de acest fel a fost lansat în 2006, și acum, la zecea ani distanță, își propun să ofere o nouă perspectivă despre participarea femeilor și a bărbaților în politică și schimbările ce au intervenit sau nu în ultimul deceniu.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Asya Varbanova, coordonatoare de programe UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor), și-a exprimat recunoștința că, după un proces îndelungat și anevoios, studiul a fost lansat.

fghuj

„Barometrul de gen reprezintă, la moment, probabil cea mai amplă analiză despre rata participării femeilor și bărbaților în viața politică, cum au ajuns în politică, ce greutăți și provocări întâmpină, care sunt activitățile în care se implică după ce sunt aleși, în special la nivel local, și pentru noi este foarte important să înțelegem cum afectează acești factori implicarea atât a femeilor cât și a bărbaților, pentru că suntem în Moldova, unde femeile sunt mai puțin reprezentate, ca de exemplu în Parlament, consiliile locale, primării”, a subliniat, Asya Varbanova, coordonatoare de programe UN Women Moldova.

cfvghjk

 Lilia Pascal, șefa Direcţiei politici de asigurare a egalităţii între femei și bărbați, din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) a enumerat câteva obiective strategice ce au fost realizate, privind egalitatea femeilor și a bărbaților în politică.

„Noua strategie pentru asigurarea promovării și asigurării egalității de gen pentru următorii cinci ani are cinci obiective, dintre care unul se axează pe abordarea complexă a egalității dintre femei și bărbați. Și aici avem încorporate mai multe arii de intervenție printre care se regăsește și promovarea femeilor la funcții decizionale”, a menționat Lilia Pascal, șefa Direcţiei MMPSF.

fghjkl

 Alexei Buzu, directorul executiv  al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare a prezentat rezultatele barometrului de gen unde punctează faptul că percepțiile cu privire la rolurile tradiționale de gen nu s-au îmbunătățit semnificativ.

 „Noi am încercat să realizăm un studiu similar și în 2006 și am comparat aceste cifre. Cu părere de rău, vedem că o parte din stereotipurile de gen persistă la un deceniu de activitate activă a donatorilor, a autorităților neguvernamentale. Concluzia mea este de a depunde un efort mult mai mare, ar trebui să discutăm mult mai mult, și să avem mai multe femei în poziții- cheie, pentru că doar așa putem demonstra că este posibil și ca femeia să fie și mamă, și la conducerea primăriei cu succes”, a menționat Alexei Buzu, directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

vghjk

Majoritatea celor prezenți la conferință au fost femei, implicate deja în procesul decizional.

„Eu cred că acest studiu este foarte important pentru politicieni, societatea civilă, pedagogi, educatori, absolut pentru toată societatea, deoarece reflectă anumite realități cu care se confruntă femeile și bărbații în R. Moldova, însă sunt și anumite recomandări ce ar trebui interprinse”, Nighina Azizov, manager de țară Women's Democracy Network.

fghjkl

Într-un număr mai mic de participanți la eveniment, totuși, și bărbații au avut unele replici vis-à-vis de acest barometru. 

„Este o analiză necesară ce ne oferă date proaspete cu privire la inegalitățile de gen. Și oferă o perspectivă de ansamblu cu privire la barierele pe care le au femeile pe tot parcursul, începând de la nominalizare, și până în momentul când sunt alese”, a spus Andrei Brighidin, director Evaluare și Dezvoltare, Fundația Est-Europeană.

fvghj

Cercetarea a fost realizată de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare", în cadrul programului ONU „Femeile în Politică". Programul este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare", cu susținerea financiară a Guvernului Suediei.

Barometrul de gen poate fi accesat aici.

reporter: Cristina Zeamă

Video: Alexei Gurduza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.