Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Chişinăul vechi în pictura regretatului artist plastic Vasile Movileanu

Chişinăul vechi în pictura regretatului artist plastic Vasile Movileanu imprimare

04.09.2017  

Vineri, 1 septembrie, a fost organizată o expoziţie dedicată Chişinăului vechi, ce conţine 50 de lucrări în original ale regretatului artist Vasile Movileanu. Cu acest prilej a fost lansat şi albumul de artă al artistului, care cuprinde o colecţie de 67 de reproduceri de pictură în acuarelă.

Orașul Chișinău a fost o sursă de inspirație pentru pictor, astfel, i-a dedicat foarte multe lucrări. În lucrările sale găsim diferite străzi ale orașului, case, Chișinăul vechi, Catedrala Nașterea Domnului, bisericile orașului, Chișinăul în anotimpurile anului.

La eveniment au participat colegi, scriitori, soţia dar şi fiica artistului plastic care păşeşte pe urmele tatălui.

„El a avut un destin aparte, nu doar prin tragismul său, dar mai ales prin comoara care ne-a lăsat-o adunată în condiţii nu chiar prielnice. El era dominat de o flacără interioară care răzbătea în toate căutările sale artistice. Această flacără va arde pentru el şi în eternitate, iar sufletul său va arde ca o candelă veşnic nestinsă", a spus Cristina Movileanu.

 Prefaţa şi textele din album sunt tipărite în două limbi: engleză şi română, semnate de scriitoarea Claudia Partole şi  doctorul în studiul artelor, Constantin Spânu.

„Albumul este un dar şi un mod de a păstra patrimoniul cultural. Această expoziție îmi produce o nostalgie nu doar pentru că nu mai este pictorul, dar și pentru că ceva din ceea ce mi-a fost și-mi este drag a trecut în amintire. L-am apreciat ca un dar pentru memoria noastră și întru memoria celui care a fost Vasile Movileanu", a afirmat Claudia Partole. 

Pe parcursul vieții pictorul a ilustrat cărți pentru copii și adulți scrise de Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Dumitru Matcovschi, Mihail Sadoveanu, Jani Rodari, Minelaos Ludemis, Claudia Partole și alții. Picturile sale pot fi găsite în Muzeul Național de Artă din Chișinău, Muzeul de Artă din Tulcea, România, precum și în colecții private din Franța, Rusia, România, Germania, Italia, SUA, etc.

Alina Frunza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.