Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga

Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga imprimare

06.09.2017  

Pe 2 septembrie 2017, la cea de a V-a ediție a Festivalului Ambasadelor, unde vizitatorii au putut face cunoștință cu tradițiile, gustul și cultura a 51 de țări, Republica Moldova a avut, pentru prima dată, un stand de țară. În parcul Lange Voorhout, unde s-a desfășurat evenimentul, pe lângă târgul internațional, programul a inclus muzică pop, jazz, folk și clasică, precum și delicii culinare, teatru, literatură, artă și activități din diferite colțuri ale lumii.

Festivalul Ambasadelor este organizat anual sub patronajul Municipiului Haga și în colaborare cu numeroasele ambasade ale orașului, care evidențiază diferitele culturi care locuiesc în capitala administrativă olandeză.

Organizatorii stand-ului țării noastre, echipa NorocOlanda și Ambasada Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, și-au propus să facă cunoscută Moldova atât olandezilor cât și pentru întreaga comunitatea internațională prin expunerea produselor care reprezintă cultura, tradiția și bucătăria moldovenească. La standul cu numărul 42, vizitatorii erau invitați să descopere Moldova prin acele produse care au un loc special în țara noastră. Aceștia au avut ocazia să degusteze pahar de vin moldovenesc marca Timbrus, fabricat cu ajutorul tehnologiei naturale de producere a drojdiei; ceaiuri ecologice de la DoctorFarm, care cuprind o gamă de plante medicinale; gemuri de casă din nuci, cireșe albe și negre și gutui; plăcinte: cu brânză verdeață; precum și dulciuri, cum ar fi biscuiții B'Sweet sau fructele uscate în ciocolată de la Rifero și tartele pregătite de moldovencele ce locuiesc în Olanda. Nu a lipsit nici cartea de cartea de bucate a Natei Albot, Eat Like Moldovans /Moldova Din Bucătăria Mamei Mele, cu cele 92 rețete tradiționale.

Echipa NorocOlanda participă cu stand-uri de țară la diverse evenimente din Olanda din 2014. Produsele moldovenești au priză la public, mărturisește Dorina Baltag, liderul grupului de inițiativă NorocOlanda: „Trebuie să recunosc că stand-ul nostru a trezit curiozitate și a avut public în permanență, uneori fiind chiar supra-aglomerat, fapt de care ne bucurăm enorm. Am avut ocazia să povestim despre țara noastră prin produsele și tradițiile noastre. Am ținut să promovăm Moldova prin istoriile produsului (așa-numitul marketing bazat pe story-telling), astfel am pus accent pe accesorii confecționat manual, pe produse de casă, produse ecologice și inedite. Câteva exemple ar fi - vinul moldovenesc, în producerea cărora se foloseşte tehnologia drojdiei naturale cultivate pe lozia propriilor podgorii; bijuteriile și accesoriile bazate pe reciclare creativă a părților componente ale unui calculator, ceaiurile ecologice inspirate din Codrii Moldovei sau săpunurile vegane care nu conțin ingridiente chimice. Cei care au vizitat Moldova la Haga, pe 2 septembrie, au plecat cu emoții pozitive și cu cunoștințe noi despre țara noastră. Iar noi, organizatorii, am plecat acasă împliniți și mândri de ce ne-a reușit, spun aceasta cu sinceritate."

Nu a fost articol expus pe stand-ul Moldovei care să nu fi trezit interes pentru vizitatori. Reprezentarea și promovarea țării a fost o reușită: în prima jumate a evenimentului organizatorii și-au epuizat stocurile de vin și bucate. Stand-ul a trezit curiozitate încă înaintea de ora 12.00, ora oficială de deschidere a târgului. Întrucât evenimentul are loc în parc și intrarea este liberă, vizitatorii deja se plimbau printre tarabe și ne-au vizitat întrucât au auzit despre Moldova și erau interesați de vinurile moldovenești și de activitatea Noroc Olanda. Pe lângă colțișorul culinar, participanții la Festival au avut prilejul să exploreze meșteșugurile moldovenești realizate manual: bijuterii Lorina Handmade Jewelry cu elemente brodate și țesute, accesorii din piese de calculator reciclate de la BeautIТ, produsele Estradi din piele naturală, săpunuri vegane de la Мыло Shop.md, papioane Papion.md cu amprente etnice, articole croșetate de la comunitatea RunPink Moldova și torbițele cu pomul vieții, logo-ul de țară.

Succesul evenimentului se datorează colaborării fructuoase dintre echipa NorocOlanda și Ambasada Republicii Moldova din Regatul Țărilor de Jos, precum și implicării moldovenilor din Olanda: Olga Bostan, Viorica Oselschi, Valentina Seratilă, Oxana Greadcenco, Adriana Rotaru, Alexandru Tofan, Artur Vacarciuc, Iulian Chicu, Cristian Marin, Irina Zuza, Carolina Dogaru, Daniela Bocmaru, Daniela Roșca, Irina Bulat și Geta Rasciuc. Nu în ultimul rând organizatorii stand-ului Republica Moldova aduc sincere mulțumiri companiilor din Moldova pentru acest parteneriat frumos.

Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga Moldova, reprezentată la Festivalul Ambasadelor din Haga
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.