Prima pagină / Evenimente / Societate  /  CONFERINŢA IDIS VIITORUL: „Spațiul informațional, în mijlocul amenințărilor hibride”

CONFERINŢA IDIS VIITORUL: „Spațiul informațional, în mijlocul amenințărilor hibride” imprimare

15.11.2017  

La 26 octombrie 2017, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a organizat o conferință la principalul sediul IDIS, în care au antrenat experții sectorului public, societatea civilă și partenerii externi în discuții cu privire la problemele din spațiul informațional la nivel național.

Conferința are ca scop crearea dezbaterilor și implicarea experților în subiecte ce țin de spațiul informațional de propaganda străină și locală, care sunt eforturile CCA în acest domeniu, precum și cum monitorizăm cazurile de manipulare şi hate speech

„Este un subiect actual, întrucât fiecare din noi, într-un mod sau altul, este victima unor manipulări care se întâmplă în spațiul informațional și totodată suntem cei care analizăm și încercam sa ne protejăm de abuzul de putere. Atunci când instituțiile și instrumentele existente în legislație nu protejează cetățenii, atunci trebuie să reacționăm într-o maniera care sa fie oportună și eficientă. Asta dă posibilitate cetățenilor de a-și apăra drepturile și de a avea acces la sursele necesare de informație", a spus Igor Munteanu, Director IDIS VIITORUL. La eveniment au fost discutate și narativele ostile, politica de reziliență și practicile pozitive de contracarare a dezinformării și propagandei.
Eugen Carpov-Vicepreședintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului Republicii Moldova a precizat că exploatarea spațiului informațional evoluează tot mai mult și mai mult, iar Moldova trebuie să aibă o abordare pragmatică în ceea ce ține de interesele naționale. ,,Amenințările hibride sunt folosite în mediul internațional ca noțiune de război hibrid, iar spațiul media este suportul acestui război", a spus acesta.Vorbitorii au avut mesaje persuasive și bine structurate prin evaluări obiective şi acțiuni de răspuns la sursele hibride de amenințări informaționale. Participanții au arătat interes adresând întrebări invitaților speciali.
Vlad Țurcanu, freelancer, expert în mass media, a declarat: ,,Autoritățile Republicii Moldova se arată dispuse să limiteze proporțiile propagandei rusești doar sporadic, atunci când partidelor de guvernare le sunt afectate interesele politice."

Participanții, jurnaliști, reprezentanți ale societății civile, studenți, au arătat interes adresând întrebări invitaților speciali.
„Este un eveniment de amploare și lucru care m-a mirat este că avem parte la acest eveniment de oameni de elită, oameni care într-adevăr sunt experți în ceea ce ține de acest subiect, nu voi ezita să mai vin dacă vor mai fi organizate astfel de conferințe în cadrul IDIS", a spus Ana Cernei, studentă la Facultatea de Relații Internaționale.
Vorbitorii au făcut referință la subiectul raportului existent între democrație și dreptul cetățeanului de a fi informat, de a putea exprima opinii, fără teama de a fi sancționat ori bruiat de autorități sau grupuri influente. Acest subiect a stârnit discuții aprinse în rândul invitaților speciali, dar și participanților la conferință.
Organizația non-profit IDIS promite continuarea dezbaterilor cu noi invitați la următoarea conferință, ce va avea loc în timpul apropiat. Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul" reprezintă o instituție de cercetare, instruire și inițiativă publică, care activează pe o serie de domenii legate de: analiză economică, guvernare, cercetare politică.

Rossiana Vasiloi

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.