Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Coaliția Națională „Viața fără violență în familie” cere măsuri imediate (Video)

Coaliția Națională „Viața fără violență în familie” cere măsuri imediate (Video) imprimare

30.11.2017  

Cele 22 de organizații-membre ale Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie” au făcut un apel către autoritățile publice și întreaga societate să ia măsuri imediate pentru combaterea violenței față de femei. Apelul a fost prezentat în cadrul Dialogului public „Tu nu ești singură. Uniți pentru eliminarea violenței față de femei” care a avut loc la Chișinău și s-a desfășurat în cadrul campaniei globale „16 zile de activism pentru eliminarea violenței față de femei și fete”.

În Republica Moldova fenomenul violenței față de femei în familie, a fost mediatizat mult datorită eforturilor depuse de organizațiile internaționale și societatea civilă cu scopul de a spori nivelul de sensibilizare și pentru a îmbunătăți serviciile de protecție a victimelor. În pofida preocupărilor sporite vis-a-vis de această problemă, violența față de femei continuă, astfel la data de 28 noiembrie Entitatea Națiunilor Unite pentru Abilitarea Femeilor și Egalitate de Gen, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Coaliția Națională „Viață fără violență in familie" au organizat un dialogul public în cadrul căruia s-a discutat despre pașii care trebuie făcuți pentru eliminarea violenței față de femei în Republica Moldova.

În cadrul dialogului public „Tu nu ești singură - Uniți pentru Eliminarea Violenței față de Femei și Fete", membrii Coaliției Naționale au făcut un apel către autoritățile publice și întreaga societate, să ia măsuri imediate pentru combaterea violenței față de femei. Totodată, reprezentanții/ele statului, societatea civilă, organizațiile și misiunile internaționale au discutat despre cele propuse și soluțiile existente.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentată și  piesa de teatru „Iubirea nu doare" creată în baza istoriilor femeilor  care au trecut prin violența domestică. Campioana pozitivă, Maria Scorodinschi, a povestit istoria ei de depășire a violenței . Lucru îmbucurător este faptul că acest capitol face parte din trecut , iar astăzi, ajută alte femei să-și depășească fricile,  care le-a avut și ea.

 „16 zile de activism pentru eliminarea violenței față de femei" este o campanie internațională ce se desfășoară în perioada 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, și 10 decembrie, Ziua drepturilor omului. În Moldova, campania este organizată pentru al 17-lea an consecutiv, de către Guvern, autoritățile locale, organizațiile internaționale, societatea civilă și cetățeni. Anul acesta peste 70 de evenimente și activități sunt organizate în întreaga țară. 

Reporter: Dumitrița Zgârcu

Video: Alexei Gurduza

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.