Prima pagină / Evenimente / Societate  /  „Femei puternice cu abilităţi diferite” împărtășesc soluții

„Femei puternice cu abilităţi diferite” împărtășesc soluții imprimare

12.02.2018  

Pe 9 februarie UN Women Moldova a lansat broșura „Femei puternice cu abilităţi diferite", care conține 10 istorii de succes ale femeilor cu dizabilități din diferite domenii.

UN Women Moldova a lansat broșura „Femei puternice cu abilităţi diferite", care conține 10 istorii de succes ale femeilor cu dizabilități din diferite domenii, pentru a promova potențialul femeilor și contribuția lor enormă în comunitate. 

Emma Matreniuc este una dintre eroinele istoriilor. Prin organizația „Vivere" pe care a fondat-o, ea lucrează cu autorităţile publice locale pentru ca străzile, clădirile și transportul public din orașul său natal, Edineţ, să fie mai accesibile. „Munca de zi cu zi m-a învăţat să aplic tactica paşilor mărunţi în crearea unui mediu fără bariere pentru toate persoanele cu dizabilităţi din oraşul Edineţ. Știu cât de uşor sau greu se integrează aceştia în comunitate, la fel am învăţat cum să menţin un dialog permanent cu autorităţile publice, cu partenerii şi societatea civilă", menţionează Emma Matreniuc. „Aveţi curaj şi căutaţi soluţiile, acestea există!" este mesajul ei.

În cadrul evenimentului de lansare a publicației, care a avut loc la Biblioteca „B.P. Hașdeu" din Chișinău, eroinele istoriilor au povestit despre cum au reușit în sport, artă, pedagogie, și alte domenii, despre stereotipurile pe care le-au depășit, despre cum și-au apărat drepturile în diferite situații, cum ar fi în procesul angajare, acces la studii, depășirea violenței domestice, dreptul la accesibilitate și altele. Ele au îndemnat publicul să aibă curaj și să-și ceară drepturile.

„Scrierea acestei lucrări m-a motivat personal, ca şi femeie cu dizabilităţi, să lupt alături de ele pentru sporirea vizibilităţii potenţialului existent în fiecare dintre noi, pentru crearea unei imagini pozitive, pentru a ne bucura pe deplin de drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului", a spus autoarea lucrării, Mariana Ţîbulac-Ciobanu, jurnalistă, doctor în istorie.

Urmează încă 5 evenimente și discuții în localitățile din Moldova pe marginea acestor istorii de succes și respectarea drepturilor femeilor.

„UN Women are drept misiune să abiliteze femeile din toate grupurile subreprezentate, inclusiv femeile cu dizabilități, astfel încât capacitățile lor de liderism să fie recunoscute și apreciate, iar ele să se poată bucura de drepturile lor. În același timp, pentru a fi create condiții și oportunități egale pentru toate persoanele, femeile din grupurile subreprezentate trebuie să se regăsească în procesul de luare a deciziilor, pentru că nimeni nu poate cunoaște și pleda mai bine pentru drepturile lor decât femeile însele", a spus Elena Rățoi, ofițeră de program, UN Women Moldova.

Potrivit statisticilor oficiale, numărul persoanelor cu dizabilități în R. Moldova constituie circa 184 mii de persoane, 48% dintre ele sunt femei și fete.

UN Women, în cadrul programului ONU „Femei în Politică", a susținut participarea în politică și în viața civică a femeilor cu dizabilități prin programul de instruire „Avem Abilități - Dorim Posibilități!", la care au participat 40 de femei din diferite localități ale R. Moldova, inclusiv din UTA Gagauzia și malul stâng al Nistrului. Timp de 4 luni (iulie - noiembrie 2017) femeile și-au consolidat abilitățile în liderism și cunoștințele despre egalitate de gen, advocacy, comunicarea cu comunitatea și alegătorii, modul de elaborare și utilizare a instrumentelor juridice - petiții, declarații, promovarea prioritățile lor în procesul decizional la nivel național și local, și alte domenii.

Publicația „Femei puternice cu abilităţi diferite" a fost realizată în cadrul inițiativei UN Women Moldova cu susţinerea Guvernului Suediei, și este disponibilă şi pe site-ul: moldova.unwomen.org

Foto: UN Women Moldova/Marina Vatav

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.