Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Veşti bune din raportul privind legislaţia violenţei în familie în Moldova

Veşti bune din raportul privind legislaţia violenţei în familie în Moldova imprimare

„Implementarea legislaţiei Republicii Moldova cu privire la violenţa în familie. Raport din perspectiva respectării drepturilor omului”

29.11.2012  

Există veşti bune chiar şi într-un domeniu atât de sensibil şi dramatic cum este violenţa în familie în Moldova.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Studiul „Implementarea legislaţiei Republicii Moldova cu privire la violenţa în familie. Raport din perspectiva respectării drepturilor omului", prezentat la 29 noiembrie 2012 la Chişinău, aduce vestea bună a creşterii semnificative în ultimul timp a numărului ordonanțelor de protecție: în primele opt luni ale anului 2012 au fost emise mai multe ordonanțe de protecție (286) decât în tot anul 2011 (284).

Raportul elaborat de Avocaţii pentru Drepturile Omului (Statele Unite), Fundaţia Bulgară de Investigaţii din Perspectiva Gender şi Centrul de Drept al Femeilor (Republica Moldova) felicită Republica Moldova pentru faptul că „a realizat paşi importanţi în aplicarea prevederilor cuprinzătoare din Legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie în recurgerea la un răspuns multi-sectorial".

Autorii felicită Republica Moldova, de asemenea, „pentru întreprinderea sarcinii dificile, dar extrem de importante, adoptarea legislației de protecție a cetățenilor împotriva violenței în familie".

„Sunt admirabile totodată eforturile Republicii Moldova de a dezvolta un răspuns cuprinzător, multi-sectorial pentru victime", notează raportul. 

Moldova a fost una dintre primele țări care a recunoscut și documentează legătura dintre traficul de ființe umane și violența în familie și care acționează în vederea extinderii Sistemului său Național de Referire și asupra victimelor violenței în familie, permițându-le să vină în centrul național de servicii. Aceasta este de asemenea una dintre primele țări din regiune care abordează violența în familie atât în sistemul civil, cât și în cel penal. Totodată, prevederile Legii 45 stabilesc un răspuns cuprinzător multi-sectorial pentru victime. Autorii felicită Guvernul Republicii Moldova pentru adoptarea acestei legislații.

Comunicatul de presă este aici.

Versiunea integrală a studiului „Implementarea legislaţiei Republicii Moldova cu privire la violenţa în familie. Raport din perspectiva respectării drepturilor omului":

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.