Prima pagină / Evenimente / Societate  /  (Video) Vocea „Femeilor construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”: Varnița

(Video) Vocea „Femeilor construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”: Varnița imprimare

23.07.2018  

Satul Varnița a găzduit, recent, prima masă rotundă din cadrul proiectului „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”. Această inițiativă care cuprinde organizarea a trei mese rotunde – una într-o altă localitate de pa malul râului Nistru și una finală la Chișinău – este realizată de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Echipa Stiripozitive.eu a consemnat câteva dintre opiniile exprimate la masa rotundă de la Varnița, cu genericul „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”, ce a reunit femei de pe malul drept și malul stâng al râului Nistru, care au discutat și au identificat împreună soluții practice la problemele cotidiene din contextul diferendului transnistrean. Ulterior aceste propuneri vor fi prezentate la Chișinău - de asemenea în cadrul unei mese rotunde -reprezentanților instituțiilor statului responsabile pentru soluționarea pașnică a diferendului transnistrean.

Nadejda Cuznețova este una dintre participantele la masa rotundă, organizată la Varnița în cadrul proiectului „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”. 

Nadejda Cuznețova a adus în discuție una dintre problemele cu care se confruntă mai mulți absolvenți originari de pe malul stâng al Nistrului, iar în cadrul întâlnirii de la Varnița au fost căutate împreună soluții pentru a fi propuse factorilor de decizie.

„La această masă rotundă am abordat mai multe probleme, dar pentru mine subiectul cel mai important este legat de copii și anume de copiii orfani sociali”, afirmă Aliona Kotik, participantă la masa rotundă, organizată la varnița, în cadrul proiectului „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”.

Trebuie să găsim împreună soluții la acest fenomenul dramatic al migrației, astfel încât copiii să nu sufere”, spune Aliona Kotik.

Tatiana Bezrucova, participantă la masa rotundă de la Varnița „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”, are o experiență de 28 de ani de muncă într-o instituție preșcolară. De asemenea, în cadrul Asociației „Baștina” a lucrat pentru a susține persoanele în etate.

Subiectul pe care Tatiana Bezrucova l-a abordat în cadrul mesei rotunde de la Varnița vizează sistemul de pensii – neunificat – care îi dezavantajează pe locuitorii de pa ambele maluri ale râului Nistrului.

Anatolie Iepure este primarul satului Hagimus, raionul Căușeni, și a participat recent la masa rotundă de la Varnița, organizată în cadrul proiectului „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”.

Anatolie Iepure afirmă că, în calitate de primar, trebuie să depună eforturi ca să „rezolve cele mai arzătoare probleme ale locuitorilor satului Hagimus”.  Primarul este de părere că sunt necesare mult mai multe acțiuni în favoarea oamenilor din partea Chișinăului și Tiraspolului, iar factorii de decizie de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să se inspire de la relațiile dintre oamenii de rând care comunică, interacționează indiferent pe care mal se află.

Proiectului „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice" este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis", cu sprijinul oferit de Ambasada SUA în Republica Moldova, și contribuie la crearea unei platforme de dialog civic pentru soluții pașnice, iar eforturile în acest sens ale tuturor partenerilor se axează pe încrederea că reintegrarea Republicii Moldova este posibilă doar printr-o participare activă a cetățenilor de pa ambele maluri ale Nistrului. 

Comunicatul de presă al evenimentului poate fi accesat AICI.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.