Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Oameni și organizații: Gala Premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului 2012

Oameni și organizații: Gala Premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului 2012 imprimare

10.12.2012  

„Moldova are multe succese de celebrat în domeniul drepturilor omului”, a afirmat Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident al Organizației Națiunilor Unite în Moldova, în cadrul ceremoniei de premiere a Galei Premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului 2012.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

„În acest an, au fost întreprinse acțiuni de protejare a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA și de abilitare a celor cu dizabilități intelectuale. Guvernul Moldovei a adoptat un Plan de Acțiuni pentru o integrare mai bună a persoanelor de etnie romă în toate sferele vieții. Moldova a oferit adăpost refugiaților din Siria. Am fost martorii unui parteneriat activ dintre politicieni, oficiali publici, societatea civilă și comunități în combaterea violenței împotriva fetițelor și femeilor și protecția drepturilor copililor de a crește în familie”.

Astfel a menționat Coordonator Rezident ONU în Moldova, Nicola Harrington-Buhay, câteva dintre realizările obținute de oameni și organizații în efortul lor de promovare și apărare a drepturilor omului în Moldova în 2012.

Ediția din 2012 a Galei Premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului a recompensat șapte realizări importante în acest domeniu.

Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei din raionul Ungheni a fost apreciată pentru aplicarea inovativă a drepturilor omului în practică la nivel local, axându-se pe implementarea Ghidului privind Îngrijirea Alternativă a Copilului, adoptat de către Adunarea Generală ONU în noiembrie 2009. 

Valeriu Căldăraru, activist rom și mediator în comunitate, a fost apreciat pentru acțiuni de combatere a discriminării și promovare a incluziunii sociale a persoanelor de etnie romă din Moldova.

Asociația Familiilor cu Copii cu Dizabilități din Tiraspol, organizație din regiunea transnistreană, a fost premiată pentru  promovarea drepturilor  copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora pe malul stâng al râului Nistru.

Radio Europa Liberă a luat premiul pentru abordarea din perspectiva drepturilor omului, în special reflectarea reformei sectorului justiției, iar ziarul „Spros i Predlojenie” (SP) din Bălți a fost premiat pentru jurnalism excelent în serviciul publicului, iar

Artiom Zavadovsky, membru al grupului LGBT, a fost premiat pentru curajul său în promovarea drepturilor lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor (LGBT) din Moldova. Cu prețul securității personale, el a participat – uneori singur -  într-un șir de evenimente publice  pentru apărarea drepturilor acestui grup extrem de stigmatizat din Moldova.

Centrul de Informare „GenderDoc-M”, prima organizație de apărare a drepturilor LGBT din Moldova, a fost premiată pentru  pentru activitatea sa de combatere a discriminării prin soluționarea litigiilor, pledoarie și activități de informare.

Gala Premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului este organizată anual de Națiunile Unite în Moldova de Ziua  Drepturilor Omului. Ediția din 2012  a fost susținută de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Entitatea ONU pentru Egalitatea Genurilor şi Abilitarea Femeii (UN Women),  Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație (IOM).

Comunicatul de presă al evenimentului poate fi accesat aici, în limbile ROMÂNĂ, ENGLEZĂ și RUSĂ.

Imagini: ONU Moldova/Valeriu Corcimari 2012

„Moldova are multe succese de celebrat în domeniul drepturilor omului”, a afirmat Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU, în cadrul ceremoniei de premiere a Galei Drepturilor Omului 2012. Foto: ONU Moldova/Valeriu Corcimari 2012. Laureații Galei Drepturilor Omului 2012 au fost aplaudați de Reprezentantul UNICEF în Moldova Alexandra Yuster, Coordonatorul Rezident ONU Nicola Harrington-Buhay, Președintele Parlamentului Marian Lupu şi Reprezentantul OMS Jarno Habicht. Foto: ONU Moldova/Valeriu Corcimari  2012. Gala Premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului. Foto: ONU Moldova/Valeriu Corcimari 2012. Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei din raionul Ungheni a fost apreciată pentru aplicarea inovativă a drepturilor omului în practică la nivel local. Foto: ONU Moldova/Valeriu Corcimari 2012. Premiul ONU în domeniul Drepturilor Omului 2012 pentru Radio Europa Liberă - director Vasile Botnaru.  Foto: ONU Moldova/Valeriu Corcimari 2012.
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.