Prima pagină / Evenimente / Societate  /  8 martie nu este despre flori și cadouri, e despre drepturi și oportunități egale

8 martie nu este despre flori și cadouri, e despre drepturi și oportunități egale imprimare

08.03.2019  

De 8 martie 8 propuneri ale Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” pentru a îmbunătăți considerabil viața femeilor din Moldova!

8 propuneri de 8 martie ale Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” pentru a îmbunătăți semnificativ viața femeilor din Republica Moldova.

1. Aplicarea cotei de gen pentru toți candidații pe locurile eligibile. Introducerea prevederilor de plasament pentru listele de candidați a partidelor politice și aplicarea cotei de reprezentare de 40% pentru circumscripțiile uninominale.

2. Reformarea concediului de îngrijire a copilului. Introducerea unei grile care să ofere maximă flexibilitate părinților și să motiveze implicarea taților, indexarea îndemnizației pentru îngrijirea copilului la rata anuală a inflației.

3. Extinderea anuală a serviciilor de creșă, astfel ca până la finele anului 2022 să crească numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între de 0-3 ani înscriși în grădinițe și creșe minim cu 50%.

4. Reducerea discrepanțelor salariale: Definirea principiului plată egală pentru muncă egală sau muncă de valoare egală, introducerea măsurilor de asigurare a transparenței a sistemului de salarizare și a obligativității angajatorilor de a utiliza un sistem de evaluarea echitabilă a funcțiilor.

5. Ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie (Convenția de la Istanbul).

6. Prevenirea discriminării și hărțuirii sexuale. Adoptarea unui set de prevederi legale de prevenire  și combatere a discriminării și hărțuirii sexuale la locul de muncă și în instituțiile educaționale.

7. Asigurarea unui acces de 100% la serviciile de îngrijire sexual-reproductivă și contracepție. Compania Națională de Asigurări în Medicină trebuie să includă contraceptive moderne pe lista medicamentelor compensate. Până în 2020, toate instituțiile medicale vor avea în posesie scaune ginecologice pentru femei cu dizabilități locomotorii.

8. Mai multe resurse pentru stimularea antreprenoriatului feminin.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.