Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Veşti bune pentru Moldova de la summitul Uniunea Europeană - Rusia

Veşti bune pentru Moldova de la summitul Uniunea Europeană - Rusia imprimare

21.12.2012  

Oficiali europeni planifică să atenţioneze partenerii lor ruşi asupra necesităţii soluţionări diferendului transnistrean

Acest fapt a fost dezvăluit în cadrul unei conferinţe de presă de informare asupra chestiunilor care vor fi puse în discuţie de participanţii celui de-al 30-lea summit UE-Rusia, care-şi începe lucrările la Bruxelles.

Rodica Socolov | Bruxelles

Întrebarea plasată de Ştiripozitive.eu a fost dacă oficialii europeni vor face presiuni pentru ca Rusia să-şi retragă armata a 14a de pe teritoriul Moldovei ori vor recurge la o tactică mai blândă pe motivul dependenţii UE de Rusia în domeniul energetic.

Definind diferendul transnistrean drept un motiv potrivit pentru cooperarea UE-Rusia în domeniul de securitate, un reprezentat al UE a menţionat că se va insista asupra „soluţionării multilaterale a prolemei transnistrene, pentru ca menţinerea unui status quo nu este o soluţie".

Sursa citată a precizat pentru Ştiripozitive.eu că la începutul anului 2012 a fost înregistrată o dinamică pozitivă în procesul de negocieri în format restructurat 5 + 2 iar pentru soluţionarea definitivă a diferendului e necesar ca ritmul respectiv să fie păstrat.

Oficialul UE a opinat că la sfârşitul anului viitor Moldova va face un pas ireversibil spre integrare europeană după ce va semna acordul de asociere cu UE, precum şi acordurile referitoare la liberul schimb de mărfuri şi regimul liberalizat de vize.

Apropierea Moldovei de Europa e argumentată prin faptul că Moldova ocupă o poziţie de frunte în cadrul Parteneriatului Estic, care are drept scop integrarea europeană cât mai profundă atât în domeniul politic cât şi economic.

La cel de-al 30-lea summit UE-Rusia problema Moldovei va una dintre multe altele programate pentru discuţie, căci în general relaţia UE-Rusia este calificată interdependentă în multe domenii.

Însemnătatea propriu-zisă a summit-lui este de a pune în discuţie cele mai arzătoare probleme care ar putea avea impact asupra ambelor părţi, pentru a contura un nou acord de cooperare UE-Rusia, care ar corespunde nenumăratelor schimbări care au evoluat în aceste spaţii cât şi în lume pe parcursul a 15 ani.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.