Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Ministru sau Ministră? Cum utilizăm formele de feminin pentru titluri și profesii

Ministru sau Ministră? Cum utilizăm formele de feminin pentru titluri și profesii imprimare

19.06.2019  

Mai mulți experți, oameni din comunicare și jurnaliști au realizat un experiment timp de o lună în care au utilizat formele de feminin pentru profesii, ocupații, titluri și funcții în limba română. La final, a fost realizat și un eveniment de concluzionare, organizat de către Ambasada Suediei în Republica Moldova.

„Titlurile feminine pot fi foarte controversate. Mulți cred că este o idee bună, alții cred că este o idee foarte proastă, dar în limba română, de exemplu, putem utiliza titlurile feminine pentru a vorbi despre o femeie care deține o poziție, care are un job specific sau o profesie specifică. Cred că depinde de fiecare în parte dacă decide să folosească formele de feminin. Dacă ești confortabil utilizându-le, cred că ar trebui să le utilizezi, ca jurnalist sau ca persoană privată. Din punctul meu de vedere, iar asta nu exprimă poziția Ambasadei Suediei, dacă vom începe să folosim aceste cuvinte, vom schimba și felul în care ne uităm la cuvinte și, de asemenea, cum ne uităm la oamenii din jurul nostru”, a declarat Anja Jahn-Günther, reprezentantă a Ambasadei Suediei. 

Utilizarea formelor de feminin pentru titluri și funcții trezește dispute între filologi și activiști civici, iar folosirea acestora rămâne la discreția fiecăruia. 

„Este important să ajustăm limbajul reieșind din realitățile lumii în care trăim și a relațiilor sociale care s-au dezvoltat. Să aplicăm corect limba ar însemna mai multe lucruri, nu doar să o respectăm cum este scris în dicționar, dar să respectăm corectitudinea în sensul politic sau în sensul de a respecta demnitatea altor persoane”, ne spune Vitalie Popov, Asociația HomoDiversus.

„Mi se pare foarte important să începem să vorbim despre feminizarea limbii și utilizarea formelor de feminin pentru ocupații și profesii pentru a înțelege care este dinamica în societate și a înțelege dacă există această necesitate și argumente clare pentru folosirea și încercarea de a încuraja oamenii să le înceapă să le folosească”, ne spune Virginia Bîlici, participantă. 

Folosirea formelor de feminin pentru anumite funcții, conform experților, ar putea îmbunătăți șansele ca femeile să ajungă pe poziții care au fost mai des ocupate de bărbați.

 

 

DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.