Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Coalițiile între organizațiile societății civile de pe ambele maluri ale r. Nistru construiesc noi punți de cooperare

Coalițiile între organizațiile societății civile de pe ambele maluri ale r. Nistru construiesc noi punți de cooperare imprimare

25.06.2019  

În perioada 11-21 iunie 2019, la Chișinău au avut loc ateliere de schimb de experienţe în cadrul Coalițiilor Organizaţiilor Societăţii Civile (OSC) de pe ambele maluri ale Nistrului. Pe 11 iunie 2019, a avut loc atelierul Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, care întrunește 29 de asociații obștești de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Participanții la eveniment și-au împărtășit bunele practici dar și rezultele în materie de politici publice și legislație, de asemenea și-au prezentant proiectele lor cu privire la: consolidarea eforturilor societăţii civile pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi; participarea persoanelor cu dizabilităţi în procesul decizional la nivel naţional şi local; educație incluzivă, incluziune în câmpul muncii, dezinstituționalizare și dezvoltarea serviciilor socio-medicale, accesibilitatea, monitorizarea politicilor și advocacy.

Reprezentanta AO a tinerilor cu dizabilități „Vivere”, Emma Matreniuc a prezentant activitatea lor în or. Edineț și despre cum au reușit în parteneriat cu APL să delimiteze 3 parcări auto pentru persoane cu dizabilități pe teritoriul spitalului din oraș, de asemenea ei au realizat și un studiu foto privind rampele de acces în mai multe instituții publice și comerciale și au discutat cu reprezentanții acestora: „Am reușit să demonstrăm că accesibilitatea nu este un moft dar dreptul nostru” a declarat aceasta. În aceeași ordine de idei și alți reprezentanți de pe ambele maluri ale Nistrului și-au prezentat proiectele și rezultatele lor.

În data de 21 iunie 2019, la Chișinău s-a desfășurat Ședința de inițiere a cooperării de pe ambele maluri ale Nistrului în domeniul Instrumentelor de colectare a fondurilor pentru inițiativele de advocacy. Astfel au fost semnate 3 memorandumuri de cooperare între Consiliul Național al Tineretului din Moldova și 3 asociații din regiunea transnistreană: A.O. „Сердце”, or. Bender; A.O. „Алые паруса” or. Dubăsari; A.O. „Стэлс-Тера” or. Tiraspol.  Aceste parteneriate vor servi drept platforme de colaborare pe viitor în dezvoltarea politicilor și organizațiilor de tineret inclusiv și a celor cu dizabilități. 

Organizarea evenimentelor în cadrul coalițiilor și a rețelelor organizațiilor societății civile (OSC) de pe ambele  maluri ale Nistrului, au loc cu scopul de a încuraja OSC-urile din regiunea transnistreană să adere la aceste rețele, astfel va avea loc o monitorizare comună și constantă a implementării politicilor la nivel național în sferele de activitate.

Organizarea dezbaterilor în cadrul principalelor coaliții/rețele existente în Moldova cu participarea OSC-urilor transnistrene oferă o platformă deschisă pentru pregătirea aderării la coaliții. Ca rezultat, cel puțin 10 OSC-uri din Transnistria vor face parte din coalițiile/rețelele naționale și vor reprezenta vocea beneficiarilor în raport cu autoritățile naționale din Moldova.

Evenimentele au avut loc în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere - construind poduri între societatea civilă și comunitățile de pe două maluri ale Nistrului”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Suedia și implementat de Fundația Est-Europeană din Moldova.

 

DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.