Prima pagină / Evenimente / Societate  /  „Omorâți prin înfometare”

„Omorâți prin înfometare” imprimare

04.10.2019  

Documentarul „Omorâți prin înfometare” a fost prezentat, recent, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Filmul a reflectat detalii cutremurătoare din perioada anilor 1946-1947, detalii care au reușit să nu lase indiferent niciun spectator.

„Omorâți prin înfometare” este un documentar realizat de Mariana Țăranu și Vitalie Guțu, care reflectă realitatea crudă despre cum încercau să supraviețuiască oamenii pe timp de foamete.

 „Am lucrat la acest film aproape doi ani de zile, cot la cot cu doamna Țăranu. Am mers în mai multe localități din Republica Moldova, am încercat să cuprindem o zonă geografică cât mai largă, pentru a veni cu un tablou amplu, un tablou larg, ca să vadă toți cetățenii din Republica Moldova și nu numai, ce s-a întâmplat în 1946-1947. Este bazat nu doar pe mărturiile care urmează să le vedeți în film, dar și pe acte și documente din arhivă, este bazat pe declarații și argumente ale istoricilor de vază din Republica Moldova” a menționat Vitalie Guțu, în prezentarea sa înainte de lansare.

„Acest genocid săvârșit cu bună știință asupra basarabenilor preponderent, foametea este o tragedie care este firesc să ne unească în această sală. Am realizat acest film cu scopul să conștientizăm încă odată jertfa la care au fost supuși înaintașii noștri și să tragem concluzii”, a precizat Mariana Țăranu.

Istoriile cu adevărat zguduitoare povestite de cei care au reușit să rămână în viața, inclusiv despre cei care nu au reușit să ajungă în zilele noastre, au reușit să sensibilizeze pe fiecare om prezent în sală.

„Gândurile de după vizionarea filmului sunt foarte puternice și mult mai pronunțate. Deși mă așteptam la un conținut cu o încărcătură emoțională foarte mare, istoriile care au venit spre finalul filmului, care au desfășurat ceea ce se făcea și se ascundea, mă refer la canibalism, cred că au marcat toată lumea prezentă în sală” afirmă una din participanții la eveniment, Mariana Tacu.

„Omorâți prin înfometare” nu este doar un apel la conștiința celor care reușesc să-l vadă, dar și un apel adresat conducerii Republicii Moldova prin care organizatorii evenimentului solicită recunoașterea la nivel oficial existența foametei organizate din anii 1946-1947 și instituirea unei zile de comemorare a celor care au suferit în urma acestei tragedii. O altă adresare este cea către Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove ca să-și asume responsabilitatea și împreună cu localnicii să identifice gropile comune de la marginea cimitirelor, să facă curățenie și în măsura posibilităților să ridice o cruce.

Lansarea filmului „Omorâți prin înfometare” s-a desfășurat în cadrul evenimentului care a inclus și vernisarea expoziției fotografice „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu…”, iar la finele evenimentului au fost depuse flori la Piatra de comemorare a victimelor regimului comunist.

Reporter: Vlada Popsuico

 

DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.