Prima pagină / Evenimente / Societate  /  COMpEC: Imaginea educației pornește de la imaginea profesorului

COMpEC: Imaginea educației pornește de la imaginea profesorului imprimare

15.10.2019  

Mai mult de 90 la sută dintre respondenții unui sondaj realizat de către Centrul Educațional Pro Didactica printre cadrele didactice și manageriale percep statutul profesorului în societate ca fiind unul negativ spre mediu

Atât imaginea, cât și statutul cadrului didactic au avut de suferit din cauza mai multor factori: gradul sporit de manifestare a corupției în educație, îmbătrânirea corpului profesoral, atitudini negative ale unor părinți și elevi față de profesori, precum și mediatizarea excesivă a unor situații controversate din domeniul educației, se arată într-un comunicat de presă al Fundației Soros-Moldova.

Mai mult ca atât, conform datelor statistice naționale, numărul solicitanților pentru formare inițială în științele educației, precum și numărul absolvenților facultăților pedagogice care ajung să lucreze în școală este în scădere continuă.

Sensibilizarea opiniei publice și promovarea imaginii profesorului este una dintre soluțiile de îmbunătățire a sistemului educațional, care în prezent se confruntă cu o serie de probleme, inclusiv deficitul cadrelor didactice. Acesta este mesajul expus în cadrul discuției publice „Imaginea profesorului în Moldova”, lansate de către Comunitatea pentru o Educație de Calitate (COMpEC) și Comunitatea Influencers Hub Moldova, cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

„Problematica devalorizării imaginii și statutului cadrului didactic este una recunoscută la nivel internațional, menționează Rima Bezede, președinta Centrului Educațional Pro Didactica, membră a COMpEC. Pentru a transforma profesia didactică într-o opțiune de carieră atractivă, OECD propune îmbunătățirea imaginii și statutului cadrelor didactice prin campanii de conștientizare publică, sublinierea importanței profesorului ca model de personalitate, salarizarea conform resurselor de timp și eforturilor personale depuse, consolidarea relațiilor cu comunitatea, promovarea în media a exemplelor pozitive”.

Pentru a iniția în societate o discuție privind aceste subiecte, în perioada august – septembrie curent, a fost desfășurată campania #ProfesoriCuImpact, care a adunat peste 40 de mii de vizualizări pe rețelele sociale. Campania a implicat persoane de succes din diferite domenii, care și-au expus opinia față de profesia de pedagog: Daniela Ciocanu, Olga Tira, Olga Manciu, Dumitru Talmazan.

„Scopul nostru a fost să descoperim istorii inspiraționale despre profesorii din Moldova, susține Natalia Munteanu, președinta companiei TeamWork, membră a comunității Influencers Hub Moldova. Am îndemnat internauții să-și facă publice istoriile despre profesorii care au avut un impact pozitiv atât pentru viitoarea lor carieră, cât și pentru dezvoltarea personală. Astfel am identificat trei profesoare de la liceele din Chișinău, Florești și Măgdăcești, care ulterior au devenit protagonistele clipurilor video, difuzate on-line pe parcursul campaniei.” Spoturile video pot fi vizionate pe pagina de Facebook a Fundației Soros-Moldova.

Principala cerere adresată autorităților de către participanți este aprobarea Programului Național de Dezvoltare a Resurselor Umane în Educație și a Statutului Cadrului Didactic, precum și sporirea gradului de transparență a procedurilor de recrutare, promovare în carieră și motivare a angajaților din învățământ.

La fel de importantă, în opinia participanților la discuție, este creșterea rolului părinților și comunităților în evaluarea activităților cadrelor didactice și a celor de conducere. Tinerii își doresc ca profesorii și conducătorii de instituții educaționale să fie activi în promovarea eticii și integrității academice, să manifeste intoleranță față de încălcările Codului de etică și nerespectarea Standardelor de competență profesională.

COMpEC este o inițiativă a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare, ce își propune să consolideze o comunitate constituită din diverși actori societali din sistemul educațional și din afara acestuia, pentru a găsi soluții aplicabile de creștere a calității educației.

Comunicat de presă al Fundației Soros-Moldova AICI.

Reportaj video realizat de echipa „URMA ta”: Ana Fomov & Alex Gurduza.

 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.