Prima pagină / Evenimente / Societate  /  La La Play Voices alege un viitor verde

La La Play Voices alege un viitor verde imprimare

17.12.2019  

În ajun de Crăciun, La La Play Voices sădește brazi în loc să-i taie. Cu ocazia marcării 30 de ani de la aprobarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului au fost plantați 30 de brazi în Parcul Dendrarium din capitală.

Ambasadoarea Suediei în Moldova, Anna Lyberg, prezentă la eveniment, a remarcat dorința copiilor de a contribui la înverzirea mediului ambiant.

„Noi vedem cum ei sunt implicați în această inițiativă și cum ei depun efort ca să îmbunătățească mediu înconjurător și de a lucra împreună pentru rezolvarea problemelor de mediu”.

Alături de copii a fost și Desiree Jongsma, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova.

„Evenimentul la care participăm acum este foarte semnificativ fiindcă sunt plantați 30 de brazi cu ocazia aniversării a 30 de ani de la semnificarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului. La La Play Voices este mai mult decât un cor care cântă, ei înșiși au venit cu idea de a se implica în anumite inițiative care contează pentru ei, clima și protecția mediului fiind una dintre aceste inițiative și de aceea ei plantează cu toată inima și cu toată dăruința acești 30 de brazi. Aștept cu nerăbdare să revin aici pe viitor să văd cum acești brazi vor crește”.

Ministerului Educației, Culturii și Cercetării este partener la mai multe proiecte pe care le realizează aceștia. El a ținut să menționeze importanța  unor astfel de inițiative care pun în valoare tinerii și copii creativi și cei care nu au acces la educația artistică performanță.

„Astfel de activități fac posibil copiii într-adevăr să se simtă parte a vieții culturale și a unui proces echitabil de educație și la identificarea de noi talente și noi tineri creativi în domeniul respectiv”, a menționat Andrei Chistol, Secretar de Stat în domeniul culturii al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Andriano Marian, fondator Moldovan National Youth Orchestra, speră că pe toți noi această acțiune o să ne facă să gândim puțin altfel, să nu tăiem brazi, copaci, să plantăm și să fie o acțiune cu aspect educațional, dar și o acțiune care va fi prielnică mediului înconjurător. „Sperăm copii să aibă ce învăța din această activitate și să facă același lucru și acasă, și să fie cu o influență pozitivă pentru ei”.

Natalia Chirilovscaia, lidera coordonatoare a activităților cu copii, este în proiect încă de la fondarea acestuia, despre care spune că este pentru copii curioși, activi, care vor să se dezvolte, cei care iubesc muzica. Fiind alături de copii în toate activitățile în care au fost implicați, ne-a relatat că: „Acest proiect nu este doar unul muzical, dar și unul care dezvoltă copii și adolescenți. Sunt copii din toate regiunile țării, sunt care  nu vorbesc limba română, dar copii fiind foarte prietenoși, binevoitori și deschiși unii cu alții au reușit să se înțeleagă, iar toate aceste dificultăți doar le-au făcut să fie mai uniți. Evenimentul de astăzi este importantă pentru ei prin faptul că implicându-se copii înțeleg că prin propriul exemplu reușesc să contribuie la ocrotirea mediului”.

La rândul său, copii au dat dovadă de faptul că știu cum se muncește în echipă și desigur talent în tot ceea ce fac. Deschidere și închiderea evenimentului s-a lăsat marcată de melodiile care ne aduc în suflet feeria sărbătorilor de iarnă.

„Sunt în proiect încă de la fondarea acestuia, inițial eram doar 20 și am crezut că numărul de participanți nu se va modifica, dar după am devenit din ce în ce mai mulți și cred că noi fiind o familie așa mare vom reuși nu doar în Moldova să ne facem auziți, dar și peste hotarele țării. Am primit cunoștințe de la persoane profesioniste și mai apoi eu voi putea transmite cunoștințele primite celorlalți. Eu vreau să devin cântăreț. Este foarte bine că sunt persoane care ajută și încurajează copiii”, ne-a relatat Edgar Ușcov, originar din Comrat.

Costurile acestei inițiative educaționale inovative au fost acoperite integral din vânzările de bilete la concertul  Pop Simfonic 6, care va avea loc în această sâmbătă cu participarea corului La La Play Voices.

Corul La La Play Voices întrunește 130 de copii de la 10 la 16 ani din toată țara. Participanții proiectului de incluziune socială La La Play Voices, care este la cea de-a doua ediție, au fost selectați din 400 de candidați la nivel național. La La Play Voices există grație susținerii partenerilor strategici ai Moldovan National Youth Orchestra: UNICEF Moldova, Suedia, Fundația Est-Europeană, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

 

Reporteră: Vlada Popsuico

Fotografii: Ana Fomov

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.