Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Instruire în cadrul Academiei de Liderism Feminin pentru femeile primare aflate la primul mandat – schimbări și reușite

Instruire în cadrul Academiei de Liderism Feminin pentru femeile primare aflate la primul mandat – schimbări și reușite imprimare

27.01.2020  

Femeile alese în funcția de primară pentru primul mandat au participat la o nouă instruire privind abilitarea femeilor pentru participarea în procesele decizionale, în cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”.

Reprezentatul de țară interimar UN Women Moldova, Peterson Magoola, prezent la eveniment, a ținut să transmită un mesaj femeilor,  încurajându-le să-și îndrepte eforturile spre bunăstarea comunităților.

„Este timpul să reușească, este timpul ca femeile să arate și să demonstreze că pot face mult mai mult decât ceea ce cred comunitățile loc că pot. Suntem aici pentru a le susține,  pentru a-și dezvolta capacitățile în diferite domenii: bugetarea agendei, conducere, gestionarea proprietăților publice și așa mai departe. Le susținem ca ele să se afirme în calitatea lor de primare și vor da tot ce e mai bun pentru a avea succes”, a declarat Peterson Magoola. 

Proiectul „Women 4 Leadership" este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis" (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia. 

Eugenia Sîrghi se numără printre femeile instruite încă de la ediția 2018 a Academiei de Liderism Feminin, iar la alegerile locale din 2019 a fost aleasă în funcția de primară a localității Satul Nou, Cimișlia. Femeia ne-a mărturisit că lecțiile învățate aici o ajută să facă față provocărilor zilnice. „Aplicăm la proiecte de instruiri, de îmbunătățire a abilitățile manageriale, pentru că un primar trebuie să facă față tuturor provocărilor și să dispună de calități bune. Chiar în prima sesiune ne-au spus ce înseamnă un buget și care sunt modalitățile de a economisi și de a planifica”.

După primele 3 luni din mandatul de primar, femeile au reușit să utilizeze cunoștințele obținute la sesiunea anterioară a Academiei de Liderism Feminin. 

„Am avut o întrevedere cu partenerii de la Zona Economică Liberă, deoarece la Soroca sunt stipulate 17 hectare de pământ agricol oferite acesteia. Până la moment au fost separate doar 7 hectare, în urma ședinței extraordinare a consiliului municipal am reușit să separăm încă 10 hectare de pământ și de aici pornește startul realizărilor. Visăm ca peste un an de zile, în Municipiul Soroca, va funcționa fabrica, deoarece este problema migrației, la fel ca în toată Republica Moldova”, povestește Lilia Pilipețcaia, primară a Municipiului Soroca. 

 „O schimbare importantă ar fi atitudinea cetățenilor pe care eu am văzut-o și am simțit-o pe pielea proprie. Avem un grup de acțiune locală și un parteneriat, un proiect mic de 6 mii de lei, cu ajutorul căruia am făcut o instruire cu un grup de cetățeni, pentru că și scopul proiectului este de a-i implica în dezvoltarea comunității”, zice Renata Gabor, primară la primul mandat în comuna Iezărenii Vechi, Sângerei. 

Fiecare reușită este marcată și de primara comunei Hîrcești, raionul Ungheni, Tatiana Sîrbu, care a inițiat procedura de elaborare a unui proiect pentru iluminarea stradală. „Sperăm să implementăm iluminarea stradală pe parcursul acestui an cel puțin pentru o localitate din comună”, ne spune femeia. 

Pentru Oxana Guzun, primară în Mândrești, raionul Telenești, unul dintre principalele obiective a fost să se asigure că realizează proiectele promovate în cadrul campaniei electorale. „Am reușit în acestea 3 luni de zile să construiesc o porțiune de drum cu o lungime de aproape 800 de metri. Au urmat niște lucrări de amenajare a scuarului din fața căminului cultural, am iluminat scuarul și am instalat 4 bănci”.

Această instruire, desfășurată pe 24-25 ianuarie, în cadrul Proiectului „Women 4 Leadership”, urmează atelierului de inițiere, organizat la sfârșitul anului trecut, la 29 și 30 noiembrie 2019.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.