Prima pagină / Evenimente / Societate  /  Reprezentanți din 18 organizații ale societății civile au participat la prima instruire din cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”

Reprezentanți din 18 organizații ale societății civile au participat la prima instruire din cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” imprimare

27.02.2020  

Reprezentanți ai 18 organizații ale societății civile locale, Grupurilor de Inițiativă Locală și Grupurilor de Acțiune Locală din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni se reunesc astăzi la Durlești pentru prima instruire în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”.

Instruirea se axează pe sporirea transparenței proceselor decizionale la nivel local și se desfășoară în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”, implementat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Scopul instruirii este de a promova democrația participativă și transparența proceselor decizionale dintre organizațiile societății civile și administrațiile publice locale.

Președinta Asociației Institutum Virtutes Civilis, Liliana Palihovici, a subliniat importanța promovării democrației participative și transparenței proceselor decizionale pentru organizațiile societății civile și administrațiile publice locale.

„La prima etapă dorim să dezvoltăm capacitățile de dialog dintre societatea civilă și autoritățile publice locale. Lucrăm cu cel puțin 12 localități din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni. Mai mult decât atât, participanții vor beneficia de asistență în organizarea consultărilor publice în aceste localități implicate în proiect. Totodată, vom susține financiar dezvoltarea paginilor web la nivel de comunitate pentru a spori accesul la informație pentru public referitor la deciziile pe care le iau autoritățile publice locale și la implementarea acestor decizii”, a declarat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

Participanții la instruire au deprins cunoștințe despre buna guvernare, ce este și cum se consolidează și cum trebuie să fie dialogul societății civile cu administrația publică.

„Transparența factorului decizional este un moment foarte important pentru noi, cei care facem parte din societatea civilă, cât și pentru cei din teritoriu care primesc deciziile de la autoritatea publică locală”, spune reprezentanta ONG-ului „Parteneriatul Aleselor Locale pentru Sprijin Comunitar” din localitatea Greblești, raionul Strășeni, Aliona Chircu. La fel, a mai menționat faptul că, cele două părți trebuie să mențină o relație prietenoasă, deoarece „o primărie nu poate decide ceva pentru societate fără implicarea ei, dar pentru a implica societatea este nevoie să o informeze corect”.

Comunicarea bună, implicarea organizațiilor societății civile în procesul decizional și asigurarea transparenței pot sta la baza unor parteneriate durabile. Un exemplu în acest caz este și cel al Asociației Obștești „Părinții în Sprijinul Învățământului” din satul Bravicea, raionul Călărași.

„Reuşim să menținem parteneriatele cu APL-ul prin implicarea în mai multe proiecte care sunt în folosul comunității, în special a gimnaziului. Am implementat 6 proiecte ce ţin de reparația gimnaziului, construcția unui veceu ecosan in instituția de învățământ, construcția unui teren sportiv în localitate şi a unei săli de fitness”, afirmă Președinta Asociației, Rodica Dânga.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.