Prima pagină / Evenimente / Societate  /  (VOX) Viața între patru pereți: cum ne-a schimbat carantina

(VOX) Viața între patru pereți: cum ne-a schimbat carantina imprimare

19.05.2020  

Indiferent de domeniul de activitate sau profesie, instaurarea carantinei i-a luat pe toți prin surprindere. Impunerea izolării sociale de către autorități și celelalte restricții au dat mari bătăi de cap oamenilor. Persoanele care duceau un mod de viață activ au fost nevoite să învețe cum să se adapteze la sedentarism și să combine rutina casnică cu lucrul sau cu studiile la distanță. În asemenea circumstanțe, fiecare individ reacționează diferit. Dacă pentru cineva carantina reprezintă pastila mult așteptată de relaxare și odihnă, pentru o persoană obișnuită cu plimbările în oraș, comunicarea și întâlnirile zilnice cu prietenii – statul acasă între patru pereți are un impact psihologic negativ. Chiar și așa, viața merge înainte, iar noi treptat ne acomodăm la condițiile care ni se impun. Despre această experiență ne vor relata câțiva tineri, viețile cărora s-au schimbat din cauza regimului de carantină.

Sursa foto: arhiva personală

Victoria Harea, studentă în anul doi la Facultatea de Business și Management la Universitatea Tehnică din Brno, Republica Cehă

„Eu fac parte din rândurile oamenilor care se simt foarte productivi în carantină. În prima săptămână am fost foarte depresivă, nu știam de unde să o apuc, deși înțelegeam că o să am examene la sfârșit. Însă după asta mi-am făcut o ,,agendă” pe o foaie, cu căsuțe pentru fiecare zi și am început să îmi planific activitățile pe termen lung, cu o lună înainte și pe termen scurt. De fapt, eu nu sunt foarte productivă în prima parte a zilei, de aceea plec mai întâi la sală. După sală încep să îmi fac proiectele și temele. Deoarece eu sunt o persoană care consumă foarte multă energie pentru a comunica și a interacționa cu oamenii, îmi place că nu trebuie să cheltui timp și forțe în zadar. Bazându-mă pe prerogativa aceasta, mă focusez mai mult pe interesele mele.

De asemenea, am început să citesc mai mult. Când nu am ce face, citesc sau privesc filme. Am observat că în carantină toți au început să gătească – mi se pare că Gordon Ramsay ar fi mândru de fiecare dintre noi.”

 

Sursa foto: arhiva personală

Traian Tomenco,  mentor pentru performanță în educație

„Pe plan profesional, mi s-a redus volumul de muncă, dar asta a venit cu oportunitatea de a învăța noi aptitudini și de a mă orienta spre ceva recession-proof (loc de muncă rezistent la recesiune), cum ar fi business model. Am profitat de acest lucru pentru a învăța mai mult despre piețele financiare și programarea neuro-lingvistică, mai am în vedere IT și YouTube SEO. Rămâne de văzut cât va mai dura criza sanitară și cât de gravă va fi cea financiară.

Pe lângă lucrurile practice, am învățat că frica generată e probabil una dintre cele mai bune metode (dacă nu cea mai bună) de a institui regimuri autoritare, pentru că limitarea drepturilor și a transparenței se poate face mai rapid decât înainte. Măsuri suspecte pot fi introduse zilnic, iar populația nu va face nimic pentru a opri vreun abuz, dacă nu cumva chiar le va încuraja.”

 

Sursa foto: arhiva personală

Alexandra Dragoman, studentă în anul doi la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială a Universității de Stat din Moldova

„În această perioadă mi s-a schimbat viața din cauza carantinei, deoarece nu sunt o persoană care poate să stea mult timp în casă. Îmi place să duc un mod de viață activ și divers, iar situația dată nu-mi permite să fac lucrurile pe care înainte le făceam liber. De asemenea, am învățat că mai scump decât sănătatea nu este nimic și că fiecare moment trebuie trăit la maxim.”

 

 

Sursa foto: arhiva personală

Nicu Lungu, student în anul patru la Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice

„Carantina a acționat neașteptat de eficient asupra mea. Dat fiind faptul că stau mult timp singur, am reușit să îmi fac ordine în cap și treptat am încercat să îmi aranjez planurile. La început am avut parte de puțină paranoia: aveam diverse gânduri care nu duc nicăieri, credeam că sunt neputincios în fața pandemiei. Însă acum îmi dau seama că mă simt mai bine fără fluxul de oameni pe care îi întâlneam zilnic.

 

Pentru mine chiar a venit la timp toată izolarea aceasta, fiindcă în ultimul timp eram supraîncărcat. Aveam nevoie de singurătate, somn, filme și cultură generală. Ce ține de studii și lucru, e foarte interesant. Îmi par ok orele online. Dacă nu ar exista chimia dintre oameni, aș învăța toată viața doar așa, de acasă.”


Sursa foto: arhiva personală

Olga Soroceanu, studentă în anul întâi la Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova

„Dacă voi spune că mi-a fost ușor să mă adaptez la restricțiile impuse de autorități pe timp de carantină, voi minți, fiindcă nici până acum nu mă simt comod în legătură cu acest fapt. Nu credeam că perioada în care vom sta izolați la domiciliu va fi prelungită până în luna mai. Din cauza izolării, viața mea a căpătat culori mai sumbre. De obicei, eu nu prea stau acasă. Îmi place să contactez cu oamenii, să-mi planific util timpul, iar acum am fost nevoită să-mi continui activitatea între patru pereți. Foarte multe planuri și idei care trebuiau materializate în această perioadă de timp au fost amânate pe mai târziu. Singurul aspect pozitiv al izolării constă în faptul că nu trebuia să pierd timp în ambuteiaje ca să ajung acolo unde îmi trebuie, deoarece acum nu mai am unde pleca.

 

 

În pofida oricărui fapt, nu am întâmpinat nici o problemă în activitatea profesională și cea de studii. Am continuat să traduc articole de acasă, să fac lecții online cu copiii dornici de a învăța limba română și să îmi fac temele cu regularitate, conform cerințelor și termenelor impuse. Reușesc să-mi continui activitatea în aceste condiții mai puțin plăcute, având speranță în ziua de mâine și că totul va fi bine.”


Sursa foto: arhiva personală

Andrei Zuza, student în anul trei la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru a Universității Tehnice a Moldovei  

„Carantina nu mi-a schimbat fundamental modul de viață, însă simt acel contrast puternic față de rutina anterioară. Izolarea m-a făcut să revizuiesc multe lucruri și să mă adaptez unor noi condiții. Recunosc că mi-a fost dificil la început, deoarece aceste restricții au intervenit brusc și au influențat semnificativ activitatea mea de zi cu zi. În plan psihologic a fost o adevărată provocare pentru mine. Activând atât profesional, cât și educațional, depun maximum efort ca să reușesc pe ambele fronturi. Această situație m-a făcut să întocmesc un time-management mult mai eficient. Aparent, lucrul și învățământul la distanță mi-au creat o zonă de confort.”   ­


Sursa foto: arhiva personală

Cristian Ninicu, programator 

„Până acum, eu locuiam la Iași, dar din cauza faptului că trebuia să interacționez fizic cât mai puțin cu prietenii și colegii de muncă – am plecat acasă, la Chișinău. Întrucât nu prea erau restricții în Moldova (în comparație cu România), mi-a fost relativ ușor să mă adaptez. Lucram remote (de acasă) și înainte de această pandemie, deci nu a trebuit să fac nimic special pentru a-mi continua activitatea profesională. Facultatea am absolvit-o vara trecută, așa că am reușit să scap și de problema asta.”

 

Până și în cele mai imprevizibile situații, a căror depășire la prima vedere pare imposibilă - există părți pozitive. Acest lucru îl demonstrează persoanele care au refuzat să cedeze moral în fața pandemiei, a carantinei și a izolării sociale. 

 

Victoria Romaniuc, stagiară

DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.