Prima pagină / Evenimente / Societate  /  (VIDEO) A luat start cea de a 16-a ediție a Târgului dedicat Zilei Apicultorului

(VIDEO) A luat start cea de a 16-a ediție a Târgului dedicat Zilei Apicultorului imprimare

19.08.2020  

În jur de 35 de apicultori locali s-au întrunit astăzi la cea de a 16-a ediție a Târgului dedicat Zilei Apicultorului. La eveniment au participat atât reprezentanți oficiali, cât și membri ai Asociațiilor Regionale de apicultori.

„În primul rând este promovarea produselor apicole și a mierii în rândul populației, pentru că la noi în țară nu este promovată în de ajuns consumul sănătos de miere și produse apicole. Ceea ce privește asortimentul, anul acesta nu suntem atât de bogați, dar oricum sunt și rezerve de anul trecut. Avem o gamă largă de produse apicole derivate pe care la fel le propunem publicului larg. De asemenea, anul acesta mai mulți apicultori au aplicat pe etichete coduri QR prin intermediul cărora cumpărătorii pot accesa paginile producătorilor și pot afla mai multe date despre aceștia, dar și ce gamă de produse mai pun la dispoziție”, afirmă președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim.

Apicultorii privesc evenimentul ca pe o bună șansă de promovare, dar și realizare a produselor sale. Totodată având și posibilitatea de a crea noi legături cu alți producători și consumatori.

„Aceste evenimente deja au o istorie de peste zece ani, acum sunt mulți apicultori, iar la început eram doar 15 apicultori care își vindeau producția proprie, care aveau ocazia să se întâlnească la sfârșit de sezon și să discute anumite probleme, iar consumatorii să aibă posibilitatea să cumpere direct de la producător, dar și să comunice între ei. În ultimii 5-7 ani, apicultura cred că este cea mai susținută de către autorități. Se oferă granturi, subvenții, acum doar cei care nu vor nu iau. Din păcate anul acesta e foarte complicat pentru apicultură”, spune Vladimir Miron, apicultor, r. Nisporeni. 

 Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Tatiana Nistorică a relatat despre implicarea autorităților în suportul apicultorilor locali, dar și proiectele preconizate în acest sens. „Ministerul este organul care stă la baza politicii sectoriale, inclusiv și a sectorului apicol. Vreau să menționez că sectorul apicol are legea ce reglementează activitatea în apicultură, totodată sunt un șir de acte normative care reglementează activitatea acestora, cât și le oferă posibilitatea de a-și promova produsele. Totodată, din acest an, ministerul promovează programul de dezvoltare sectorial unde în comun cu asociațiile a fost elaborat un program de acțiuni care vin să ușureze sau să faciliteze activitatea apicultorilor. Implementarea acestui program va fi începând cu anul 2021, la moment acest document de politici este la etapa de avizare cu alte ministere și urmează aprobarea lui”, relatează Tatiana Nistorică. 

„Pentru noi producătorii este extraordinar. Noi ne putem manifesta, ne putem vinde marfa, să o prezentăm oamenilor. Din produsele apicole toate sunt întrebate, dar cel mai frecvent oamenii solicită miere de salcâm, oamenii o consideră „regina mierii”, dar toată mierea este bună, cea cristalizată și cea polifloră. E mai puțină lume, oamenii nu au bani. Lumea deja nu mai cumpără la fel ca mai înainte, cumpără deja mai limitat. Dacă anii trecuți cumpărau câte 3-5 borcane, anul acesta se limitează la 1-2”, susține Marina Capmoale, apicultoare, r. Ocnița.

Încântați de târg s-au arătat și cumpărătorii care s-au putut bucura de o gamă variată de produse apicole. „Îmi place foarte mult, în special că acum nici nu prea avem de unde procura. Toți producătorii de la care obișnuiam să cumpăr acum nu prea au miere, de aceea intenționat am venit cu soțul aici”, spune Roza. 

Cu un suport sectorului apicol vine și Școala Profesională Bubuieci, instituție în care se studiază domeniul apiculturii, contribuind astfel la formarea noilor apicultori.

Târgul dedicat Zilei Apicultorului se va desfășura până pe data de 23 august.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.