Prima pagină / Evenimente / Societate  /  #RupeTăcerea! – mesajul unui flashmob organizat la Chișinău

#RupeTăcerea! – mesajul unui flashmob organizat la Chișinău imprimare

19.11.2020  

Tot mai mulți copii din Republica Moldova sunt supuși agresiunilor sexuale. Pentru a preveni acest fenomen, Consiliul Europei a organizat un flash-mob, prin care a îndemnat minorii care au trăit o astfel de experiență tragică, să #RupăTăcerea! Acțiunea este organizată în cadrul proiectului „Combaterea violenței asupra copiilor în Republica Moldova” și are loc în contextul Zilei Europene privind Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale și a Abuzului Sexual, marcată anual în data de 18 noiembrie.

Măsurile restrictive și condițiile de autoizolare impuse de pandemia COVID-19 influențează la creșterea numărului de cazuri de abuz sexual asupra copilului, comise de către o persoană din cercul de încredere al minorului. Potrivit specialiștilor, mai multe de jumătate dintre victimele care trec printr-o agresiune sexuală, țin în secret cele întâmplate. Din acest motiv, Consiliul Europei a decis să organizeze un flash-mob, pentru a încuraja minorii să solicite ajutor.  

La flash-mob au participat aproximativ 40 de copii din municipiul Chișinău și reprezentanți ai Consiliului Europei, care s-au adunat în fața Centrului Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”, cu suportul căruia a fost organizat evenimentul, pentru a promova mesajul #RupeTăcerea. Participanții au lansat spre cer zeci de baloane, iar ulterior au împărțit materiale promoționale despre metodele de protecție a copiilor împotriva exploatării sexuale.

 „Pentru a preveni aceste infracțiuni, agresorii trebuie investigați de justiție și victimele protejate, trebuie să ne asigurăm că părinții, educatorii, ONG-urile și factorii de decizie nu se feresc de problemă, ci o aduc la lumină și discută modalități și iau măsuri practice pentru a o rezolva. Obiectivele Zilei Europene a Protecției Copiilor împotriva Exploatării și Abuzurilor Sexuale sunt: ​​sensibilizarea publicului cu privire la această problemă, facilitarea discuțiilor deschise, promovarea implementării Convenției Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale”, a declarat Giulia RE, șefa adjunctă a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Flash-mob-ul este primul eveniment organizat în cadrul campaniei de sensibilizare în privința protecției copiilor împotriva exploatării și abuzurilor sexuale în Republica Moldova. Consiliul Europei implementează proiectul „Combaterea violenței împotriva copiilor din Republica Moldova”, ca urmare directă a proiectului „Protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale în Republica Moldova”, care contribuie la Planul de acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova (2016-2020). Proiectul are drept scop consolidarea unui răspuns mai coordonat si eficient al sistemului de protecție a copiilor împotriva violenței, inclusiv în mediu digital, punând-se accentul pe protecția copilului împotriva exploatării sau abuzul sexual.

Copii care devin victime ale abuzatorilor sexual sau cunosc cazuri suspecte, la fel ca și oricare altă persoană, pot să le raporteze  la linia telefonică de urgență 112, la Telefonul Copilului 116 111, ambele fiind linii telefonice gratuite, dar și profesorilor din școli, psihologilor, asistentului social comunitar, primarului, polițistului din localitate sau medicului de familie.

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.